Hlavní obsah

Státní památky v Pardubickém kraji připravily na letní prázdniny speciální akce

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Státní památky v Pardubickém kraji připravily na letní prázdniny různé speciální akce. Kromě neobvyklých prohlídek budou čekat návštěvníky také hudební vystoupení a divadelní představení nebo zábavní programy.

Článek

Pouze zámek v Litomyšli bude mít kvůli opravám omezený provoz, uvedla Lucie Bidlasová z Národního památkového ústavu na Sychrově.

„Zájemce o hradní architekturu jistě osloví speciální prohlídky na hradě Litice. Okruh Po stopách hradní architektury začíná na nádvoří horního hradu a končí na valech před vstupem do hradního areálu. Prohlídka je zaměřena na architektonické a obranné prvky, které se na hradě dochovaly, návštěvníci se také dozvědí o zdrojích pitné vody na hradě a další zajímavosti,“ uvedla Bidlasová. Prohlídky budou o sobotách a nedělích 8. a 9. července, 22. a 23 července a 5. a 6. srpna.

Kompletně zpřístupněný a obnovený hrad Kunětická hora v červenci přivítá krále Vladislava Jagellonského a také hudební festival České hrady. Začátek prázdnin tradičně patří divadelním představením. Na zámku ve Slatiňanech zpestří obvyklé prohlídkové okruhy speciální prohlídka Pokrok nezastavíš, která je zaměřena i na technické zázemí objektu a vede ji kastelán; chystají se zde také noční prohlídky. V zámecké zahradě si lidé mohou prohlédnout výstavu Šlechtická sídla ve stínu prezidentských dekretů, na děti bude čekat zábavná hra, která prověří jejich znalosti ze zeměpisu.

Na zámku v Litomyšli je kvůli rekonstrukci návštěvníkům zpřístupněn pouze základní okruh věnovaný Valdštejnům. V letních měsících je možné absolvovat také zkrácenou prohlídku pod názvem Letní pozastavení. Pro aktuální údaje by turisté měli sledovat webové stránky zámku.

Reklama

Doporučované