Hlavní obsah

Východočeské muzeum v Pardubicích pořádá výstavu k výročí Bedřicha Smetany

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Východočeské muzeum v Pardubicích připomene malou výstavou dvě kulatá výročí Bedřicha Smetany. Letos uplyne 200 let od narození a 140 let od úmrtí skladatele, jehož dílo je považováno za základní kámen české hudební kultury.

Článek

Expozici najdou návštěvníci muzea v prostorách zámecké pokladny od soboty. Muzeum to uvedlo v tiskové zprávě.

„Výstava nabízí unikátní pohled na Smetanův život a dílo prostřednictvím výběru zajímavých exponátů z našich sbírek. Mezi hlavní lákadla patří soutěžní návrh pomníku Bedřicha Smetany od Karla Dvořáka, původně zamýšlený pro město Pardubice,“ řekl ředitel muzea Tomáš Libánek.

Pozoruhodný je podle něj také dopis, který Smetana adresoval doktoru Leopoldu Hrušovi. Zmiňuje se v něm o uspořádání koncertu v Pardubicích, který se nakonec opravdu uskutečnil, uvedla kurátorka výstavy Petra Městecká.

„Výstava se zaměřuje i na žáky Bedřicha Smetany, Leopolda Hruše a Antonii Štěpánkovou-Goldsteinovou, a přibližuje tak Smetanův vliv na další generace českých hudebníků. Návštěvníci mají také jedinečnou příležitost prohlédnout si koncertní pozvánky, které svědčí o popularitě Smetanových skladeb nejen v jeho době, ale i v současnosti,“ řekla kurátorka.

Bedřich Smetana se narodil 2. března 1824 v Litomyšli v rodině zámeckého sládka, amatérského muzikanta, jako první syn po mnoha dcerách. Od čtyř let se učil na housle, pak na klavír. Pro hudbu zanedbával studia, vystupoval jako zručný klavírista a houslista a skládal. Známou Louisinu polku, inspirovanou první láskou, zkomponoval v 16 letech. Na sklonku života, kdy ohluchl, vytvořil vrcholná díla, Má vlast, kvartet Z mého života a například opery Hubičku, Tajemství a Čertovu stěnu.

Reklama

Doporučované