Hlavní obsah

Bavorské i české příhraničí se snaží nalákat nové rodiny, mladých lidí ubývá

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Bavorské i české příhraničí se snaží nalákat nové rodiny, mladých lidí tam ubývá. Němci marketingovými kampaněmi, Češi hodně motivačními cenami pozemků pro bydlení.

Článek

Oba regiony vidí šanci po pandemii koronaviru v tom, že řada mladých už nemusí bydlet ve městě a pracuje na venkově na dálku v režimu home office.

Komunitní život v obcích je stále silnější v Bavorsku než v Plzeňském kraji. Zatímco třeba v městečku Rötz funguje 70 spolků, v českém příhraničí stojí společenský a kulturní život hlavně na hasičích a sportovcích.

„Kulturně a sociálně žijeme ze spolků. Jsou páteří naší společnosti. Máme jich tu 70, mají 7000 členů. Každý občan je nejméně ve dvou spolcích. Z nich je 11 záchranných organizací, hlavně sborů hasičů včetně dětí a mládeže, které se hodně angažují,“ řekl Stefan Spindler, starosta městečka Rötz s 3500 obyvateli, 75 kilometrů od Klatov. Více než 20 spolků je církevních, dále střelecké, lyžařské, tenisové, fotbalové a další. Spolek DLRG má 400 členů s průměrem do 30 let, pořádá velmi poptávané lekce plavání, dohledy v bazénu a školí členy na záchranu při utonutí. „Jeho činnost nelze vyvážit penězi. Mladí pak nemají hloupé nápady na ulicích. Ale lidé odcházejí,“ uvedl starosta.

Šumavské Hartmanice s 940 obyvateli propojily od roku 2015 školy, ochotníky, hasiče, fotbalisty a skauty. „Podařilo se to díky mistrovství světa v opékání prasat, na které loni přišlo přes 2000 lidí,“ uvedl starosta Pavel Valdman (SNK "Hartmanice 2018"). Víkendovou akci doplňuje bohatý kulturní program včetně prezentace místních řemeslníků, divadel, závodu malých motocyklů, ale také programy pro děti zaměřené na chov zvířat a včelařství. „Pro udržení mladých lidí je nutné zajistit možnost nájemního nebo vlastního bydlení. Připravili jsme dalších deset parcel a starou zemědělskou budovu přestavíme na zdravotní středisko a sedm malometrážních bytů,“ řekl starosta Švihova se 1600 obyvateli Václav Petrus (SNK, BEZPP).

Podle Stefana Schustera, regionálního manažera okresu Freyung-Grafenau (FRG), žije v nejvýchodnějším bavorském okrese 78.000 obyvatel, tedy 80 na kilometr čtvereční. „Obyvatel ubývá. Mladí mají tendenci vesnice opouštět,“ uvedl. Oblast, která už desetiletí čelí klišé, že je za Bavorským lesem a že se tam nic neděje a není tam práce, se rozhodla ve spolupráci s podniky konat. "Vystavěli jsme kampaň na podporu regionu Made in FRG - víc, než čekáš. Jde o akce, materiály, soutěže, podcasty úspěšných obyvatel, běhy a jízdy na kole se zastávkami, kde ukazují 4500 účastníkům taháky regionu. Ve větších městech včetně Mnichova se zaměřují na bývalé obyvatele a představují jim novinky. „Z průzkumu pasovské univerzity vyšlo, že pečeť naší kampaně zná 83 procent občanů regionu mezi 18 až 45 lety, což jsou čísla, která prý znají od Coca-Coly,“ uvedl Schuster.

Podle starosty Němčovic na Rokycansku Karla Ferschmanna (SNK, BEZPP), který starostuje už 20 let, jeho obec naopak po celou dobu rostla z 90 na 210 obyvatel, ale musela být stále aktivní. „Už v roce 2004 jsme vyčlenili místa pro výstavbu. Od roku 2006 budujeme obecní byty,“ řekl. Malé obce mají podle něj úplně jiné starosti než větší sídla. „Pokud by nebyly dotace a odvaha starostů, tak se tam nic nehne. V obci musí fungovat infrastruktura a samospráva,“ uvedl. V obci je koupaliště, různá hřiště, dvě požární zbrojnice, sběrný dvůr, útulek pro psy a od roku 2006 internet zadarmo.

Podle šéfa Regionální rozvojové agentury Plzeňského kraje Filipa Uhlíka sice kraj v letech 2006 až 2021 posílil o 4,4 procenta obyvatel, ale výhradně díky migraci. Přesto příhraniční okresy zažily největší pokles, Domažlicko o osm procent. Plzni naopak za tu dobu přibylo 15 procent obyvatel. Počet obyvatel regionu má mírně růst do roku 2030. „Pro aktivní podporu růstu má zásadní význam bydlení. Kraj v posledních třech letech dynamicky posílil a dostal se ze šestého na druhé místo po středních Čechách s průměrem 2500 dokončených bytů za rok,“ řekl Uhlík.

Reklama

Související témata:

Doporučované