Hlavní obsah

Dobřany na podzim zpřístupní výhled z věže u kostela na náměstí

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Dobřany na jižním Plzeňsku chtějí letos opravit a na podzim zpřístupnit zvonici vedle kostela sv. Mikuláše na hlavním náměstí. Lidem by se tak měl nabídnout pohled na celé město z výšky přes 20 metrů.

Článek

Podobná vyhlídka v centru jinde není. Rekonstrukce věže přijde na přibližně dva miliony korun, z toho by měla 1,2 milionu korun zaplatit dotace z programu rozvoje venkova, řekla dnes místostarostka a ředitelka Městského kulturního střediska Jaroslava Umnerová.

Věž na dobřanském náměstí, postavená na přelomu 17. a 18. století, je zvláštností. I když patřila ke kostelu, stojí samostatně, s kostelem není spojena. Před pěti lety jí získalo do svého majetku město. „Hned po pouti v polovině června začne rozsáhlá oprava vnitřních prostor věže. Opraví se schodiště, veškeré podesty, opraví se okna - některá budou renovována, některá kompletně vyměněna,“ popsala Umnerová. Vnitřek věže zůstane neomítnutý, aby vynikla struktura pískovce, z něhož je postavena. Interiér se také musí vyčistit od holubího trusu.

Rekonstrukce by měla být hotová na podzim, aby se do věže už na dobřanské posvícení, které je v polovině října, mohli jít lidé podívat. Nejdříve by měla být věž otevřena při zvláštních příležitostech, do budoucna se počítá s klasickou návštěvní dobou. Do věže město připraví také expozici z historie města a výstavy.

Věž byla původně postavená do výšky 22 metrů, v 19. století byla zvýšena. Dnes měří kolem 45 metrů, na vrchol vede 130 schodů. Věž zasáhlo při náletu v dubnu 1943 bombardování a poškodilo ji, zničena byla kopule i všech pět zvonů. Nyní jsou na věži tři zvony a věžní hodiny z roku 1870. V roce 2000 se na vrchol věže vrátila cibulovitá báň. Vzít veřejnost až nahoru do nejvyššího patra ale není možné. Kvůli zajištění stability po bombardování je horní patro kolem věžních hodin provařeno železnou konstrukcí, dodala Umnerová.

Reklama

Doporučované