Hlavní obsah

Domažlická nemocnice zrychlí ošetření v ambulancích, zavede urgentní příjem

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Nový urgentní příjem, který roztřídí pacienty přicházející s akutním problémem na ambulantní ošetření, zavedla Domažlická nemocnice.

Článek

Místo do odborných ambulancí zamíří pacienti nejdřív do urgentního příjmu, který rozhodne o předáni do konkrétní ambulance a podle závažnosti také například o to, zda takový člověk dostane přednost před dalšími čekajícími. Zkrátí se tak průměrná doba čekání na ošetření. Stejný režim bude platit i pro ošetření na pohotovosti. Urgentní příjem bude totiž v provozu nonstop, řekl dnes ČTK mluvčí nemocnice Jiří Kokoška.

Každý pacient, který přijde s akutními chirurgickými nebo interními potížemi, by měl nově zamířit k takzvané triáži, tedy třídění, urgentního příjmu ve vestibulu nemocnice. „Zde odebere zdravotník od klienta anamnézu. Vyptá se na potíže a změří životní funkce, například tlak, puls, saturaci, tělesnou teplotu, dle potřeby glykémii nebo provede antigenní test. Vytvoří zprávu a předá pacienta do příslušné odborné ambulance. Pokud je stav závažný, jde okamžitě na řadu. Pokud není, jsou upřednostněni pacienti v těžších stavech,“ popsal ředitel nemocnice Petr Hubáček. Triáž tak rozděluje pacienty do pěti skupin.

Lidé, které přiveze záchranná služba, budou dál pokračovat přímo na akutní příjem ARO. Triáž urgentního příjmu není pro nemocné, kteří nejsou v akutním stavu, ale přicházejí buď na kontroly nebo jsou předem objednáni. A netýká se ani pacientů, kteří jdou do ordinace praktického lékaře, u něhož jsou registrováni.

V lednu se urgentní příjem týká zatím jen dospělých pacientů a pacientek mimo gynekologické potíže. Pro děti a gynekologické pacientky začne urgentní příjem fungovat později.

Přínosem třídění je urychlení primárního vyšetření, které se uskuteční během několika minut od příchodu do nemocnice, a zařazení pacienta podle závažnosti stavu do odborné ambulance. „V čekárnách běžných ambulancí není vždy možné stanovit ideální pořadí pacientů dle priorit,“ řekl Hubáček. V noci a o víkendech může zdravotník urgentního příjmu v případě potřeby zavolat odborného lékaře, který je v dané chvíli například na lůžkovém oddělení.

Reklama

Doporučované