Hlavní obsah

Fotografiemi s podpisy vyjádřili plzeňští studenti podporu kolegům v Bělorusku

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Fotografiemi s podpisy vyjádřili plzeňští vysokoškoláci ze Západočeské univerzity (ZČU) a Lékařské fakulty (LF) Univezity Karlovy podporu studentům a akademikům v Bělorusku.

Článek

„Štafeta 11+1, která putuje po českých vysokých školách, chce upozornit na perzekuce, jimž akademická sféra v Bělorusku čelí,“ řekla mluvčí plzeňské ZČU Šárka Stará.

„Bohužel i dnes stále existují země, kde je akademická, tvůrčí a politická činnost nejen studentů omezována vládnoucí elitou. Jednou z nich je Bělorusko, kde bylo předloni v listopadu zatčeno 11 vysokoškolských studentů i se svou profesorkou. Stále jsou drženi v běloruském vězení,“ řekl Dominik Schejbal, předseda Akademického spolku studentů politických věd, který plzeňskou část Štafety 11+1 organizuje.

Do projektu 11+1 se v Plzni spojilo devět studentek a studentů ZČU a dvě studentky LF, aby fotografiemi s portréty zatčených, osobními vzkazy a podpisy vyjádřili svou účast nejen jim, ale i jejich rodinám, přátelům a všem, kteří jsou pro své politické názory nebo svou akademickou práci v Bělorusku perzekvováni. Za akademiky projekt podpořila Alena Pařízková z katedry sociologie Fakulty filozofické ZČU. „Nedokážeme zajistit jejich propuštění, ani není v našich silách změnit běloruský režim. Považujeme však zatčené za naše kolegy a je přece naprosto běžné, že kolegové se k sobě chovají v souladu s principy lidskosti a solidarity,“ uvedl Schejbal.

Fotografie z českých vysokých škol postupně plní sociální sítě projektu 11+1. Má nejen upozornit na dění v Bělorusku, ale také vytvořit studentské skupiny, které budou pomáhat kolegům z Běloruska s překonáním problémů, na něž mohou v ČR narážet. „Dlouhodobým cílem je posílení podpůrných programů pro běloruské studenty a akademiky, o něž by se mohl opřít běloruský demokratický exil,“ uvedl zakladatel iniciativy 11+1 Petr Ťoupalík.

Na všech devíti fakultách ZČU teď studuje 45 běloruských studentů, nejvíce na fakultě designu a umění. Celkem 18 z nich využívá podporu, kterou od září 2020 poskytuje běloruským studentům ministerstvo školství. Dalším studentům z Běloruska nabídla ZČU v tomto akademickém roce bezplatně roční přípravný kurz češtiny a poskytla jim ubytování na kolejích. Této nabídky využívá zatím využili dva studenti, kteří letos v září 2022 nastoupí ke studiu zvoleného programu. Na LF v Plzni je 18 běloruských studentů .

Štafeta 11+1 se z ČR přesune na Slovensko, do Rakouska a Německa a pouť zakončí ve Vilniusu na European Humanities University, původně minské univerzitě, která kvůli omezování akademických svobod a autonomie v Bělorusku sídlí od roku 2006 v litevské metropoli.

Reklama

Související témata:

Doporučované