Hlavní obsah

Knižní festival v Plzni se letos zaměří na literaturu pro děti a mládež

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Při celodenním akci nabídne v pátek 23. září v areálu DEPO2015 ve čtyřech programových sálech 50 akcí, jako jsou autorská čtení, besedy, tvůrčí dílny, prezentace či soutěže a divadelní představení.

Článek

Na literaturu pro děti a mládež se letos zaměří plzeňský literární festival Svět knihy dětem. Své knihy představí 12 vystavovatelů, řekl dnes novinářům ředitel festivalu Radovan Auer.

V Plzni se v minulosti konaly dva ročníky mezinárodního knižního veletrhu a literárního festivalu Svět knihy, regionální odnože staršího a většího pražského veletrhu. Protože letos se termín akce kryl s datem komunálních voleb, pořadatelé nechtěli dospělé vystavovatele připravit o možnost volit a připravili jednodenní festival věnovaný literatuře pro děti a mládež. O některé programy, je velký zájem, hlavně mezi školami, pro které je určený dopolední program. Na rodiny s dětmi je zaměřeno odpoledne, řekl Auer. „Program je namíchaný pro čtenáře od malých dětí po náctileté. Naším zájmem je, aby u literatury zůstali. V příštím roce se chceme vrátit k velkému formátu festivalu,“ poznamenal.

Návštěvníci se mohou těšit na setkání s autory, jako je Petra Hůlová, Petr Stančík, Galina Miklínová, Marka Míková, Tereza Marianová, připraveno je také setkání s tchajwanským spisovatelem a básníkem Enkaryonem Angem. Zahraniční literaturu zastoupí portugalské knihy nebo výstava ilustrací polských dětských knih v českých překladech.

Mládež se dozví o festivalu literatury pro teenagery Humbook, o fenoménu manga či o novinkách z Muzea rekordů a kuriozit. O historických událostech populární formou promluví autorky Jana Poncarová a Markéta Lukášková. Rodiče získají informace o nelepších knihách pro děti. Komiksovým kolem štěstí si budou moci návštěvníci zatočit u nakladatelství Crew, svou produkci představí například nakladatelství Albatros Media, Baobab či Meander. „Je to, myslím si, dobrý průřez literaturou pro děti a mládež,“ řekl Auer

Festival nabídne i pořad zaměřený na učitele. Seznámí se například s katalogem Svazu českých knihkupců a nakladatelů Nejlepší knihy dětem, který každý rok představuje výběr českých knih pro děti a mládež. "Ukazuje učitelům, na co se mohou zaměřit, protože dnes povinná četba je poměrně vágní pojem, kde si knihy každý učitel stanovuje sám. My obecně cítíme, že tady je velký dluh a neexistuje jednotná metodika jak k tomu přistupovat. Přitom dětské čtenářství a čtenářská gramotnost jsou velmi důležité, řekl Auer. Děti se podle něj dnes zaměřují hlavně na fantasy a sci-fi literaturu, značný zájem ale mají například o genderová témata.

Program festivalu a další podrobnosti jsou na webu.

Reklama

Související témata:

Doporučované