Hlavní obsah

Obec Líně za Plzní otevřela novou školku, kapacita se hned naplnila

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Obec Líně za Plzní s 2800 obyvateli, která se během 20 let zvětšila o 600 mladých lidí, otevřela novou mateřskou školu s jídelnou nedaleko současné školky. Stála zhruba 20 milionů Kč a peníze šly výhradně z rozpočtu obce.

Článek

Nová školka je koncipována tak, aby se mohly stavebnicově přistavět další třídy v přízemí i v patře, jednotlivě už „jen“ za několik milionů korun. Barevná školka se může výhledově až zčtyřnásobit.

V nové školce bude třída pro předškolní děti. „Kapacita 24 dětí se hned naplnila. Celkem budeme mít tady a ve čtyřech třídách ve staré školce 130 dětí,“ uvedl starosta Michal Gotthart (SNK Líní a Sulkova). Hygienické maximum na třídu je 28 dětí. Obec už loni rozšířila první stupeň základní školy, na což získaly dotaci 20 milionů korun. Do školy teď chodí 250 dětí, stejně jako do mateřské školy výhradně z Líní.

Školku musela obec postavit kvůli tomu, že v obci, která je 15 minut autem od centra Plzně, hodně staví soukromí developeři rodinné domy a zároveň se silně omladilo revitalizované sídliště s více než 1000 občany, kde dříve žili hlavně starší lidé. „Teď tam přibývají mladí s dětmi,“ uvedl Gotthart. S cizinci a nepřihlášenými občany mají Líně přes 3000 obyvatel.

Líně mají stále v územním plánu další místa vhodná pro bydlení a chtějí také zastavět centrální část obce kolem návsi, kde byly dříve chalupy a teď je tam zatravněné zbořeniště. „Pokud se ale v obci posiluje bydlení, počítá se s tím, že děti mají kam chodit do školy a dělá se maximum pro to, aby se tady dobře žilo, tak proč by se tady měl vybudovat nějaký průmyslový areál. Vždyť to jde úplně proti tomu,“ řekl starosta.

Narážel na diskutovanou stavbu takzvané gigafactory, tedy továrny na baterie do elektroaut, na nedalekém záložním armádním letišti. Proti ní se dnes vyslovili zaměstnankyně školky i rodiče, kteří si přišli novou budovu prohlédnout. Starostovi se nejvíce nelíbí, že by se podle nákresů, které viděl, mělo pokácet 30 hektarů lesa, které tam mají Líně jako navrácený historický majetek a od roku 1992 na nich hospodaří. A nejhustěji zabydlená část je jih obce směrem k letišti, uvedl.

Obec chce koncem roku zahájit stavbu rozšíření čistírny odpadních vod za 35 milionů Kč, protože na tu současnou už se nemohou připojit další kanalizační roury. Na čistírnu jsou napojené Sulkov, Zbůch, Nová Ves i letiště.

„Rodiče i děti jsou z nové školky nadšení. Všechno je vzdušné a barevné. Díky tomu jsme uspokojili úplně všechny děti,“ řekla vedoucí učitelka Dagmar Krbečková. Starší mateřská škola prošla rekonstrukcí před deseti lety.

Reklama

Související témata:

Doporučované