Hlavní obsah

Plzeň připravila na víkend netradiční závody dronů v pivovaru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Ilustrační foto.

Reklama

Netradiční závody dronů, které se budou až stokilometrovou rychlostí proplétat mezi překážkami, připravila na víkend Plzeň do historické budovy v areálu pivovaru.

Článek

Soutěžit se bude v takzvaném FPV létání s drony (first person view), kdy závodníci soutěží s brýlemi, v nichž vidí projekci z kamery umístěné na dronu. Do Plzně se sjede více než 20 špičkových pilotů závodních dronů z celého Česka, na něž čeká unikátní překážková dráha. Závody si navíc bude moci užít kterýkoliv příznivec dronů, protože závody budou přenášeny on-line.

Závody se uskuteční 30. dubna v novém pivovaru Proud, který je součástí Plzeňského Prazdroje. Sídlí v historické budově původní elektrocentrály z roku 1907. Výroba elektrické energie se postupem času utlumovala a v roce 1995 definitivně skončila. „Krásná budova dostala nový účel v roce 2019, kdy započala její rekonstrukce a přerod v moderní experimentální pivovar. O rok později jsme zde uvařili první pivo a dnes připravujeme nejrůznější pivní speciály, experimentujeme s netradičními surovinami nebo třeba dozráváním piva v sudech po whisky,“ řekl ředitel pivovaru Proud Michal Škoda.

Diváci se mohou těšit na složitou závodní dráhu, která podle organizátorů dá i zkušeným pilotům zabrat. „FPV závody jsou charakteristické tím, že pilot vidí v nasazených brýlích obraz, který je přenášen přímo z dronu, a musí tak mít skvělý postřeh a rychle reagovat. Pro špičkové piloty Rotoramy je to výzva, protože v pivovaru opravdu ještě nezávodili. Budou létat uvnitř historické budovy, skrze překážky vytvořené třeba i ze sudů od piva, a to v rychlosti, která dosahuje přes 100 kilometrů v hodině,“ popsal za organizátory Tomáš Cholinský z městské organizace Správa informačních technologií (SIT) města Plzně. Diváci budou moci na internetu sledovat komentovaný přímý přenos ze závodů a kromě závodní dráhy uvidí také pohled přímo z pilotových brýlí.

Podle ředitele SIT Luďka Šantory získávají FPV závody mezi veřejností na popularitě. „Obliba určitě roste napříč Českou republikou, je to zřejmě i tím, že jde o koníček v amatérské rovině finančně dostupný, nevšední a zajímavý. Poměrně širokou FPV komunitu máme i tady v Plzni, navíc jsme jako západočeská metropole otevřeli úplně první městskou FPV arénu v tuzemsku. A FPV závodění není jen výsadou dospělých, například u nás v Centru robotiky začínají létat s drony v rámci kroužků děti už od šesti let,“ řekl Šantora.

Přenos závodů z pivovaru odstartuje v sobotu 30. dubna od 14:00.

Reklama

Související témata:

Doporučované