Hlavní obsah

Plzeňské ŘSD začíná opravovat průtah Vysokou Libyní na hlavním tahu na Most

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) začne v pondělí opravovat průtah Vysokou Libyní na Plzeňsku na frekventovaném hlavním tahu I/27 Plzeň–Most.

Článek

Za 82 milionů korun s DPH obnoví konstrukční vrstvy vozovky na hranici Plzeňského a Středočeského kraje. Akce je plánovaná na letošní a následující rok, řekl dnes ČTK mluvčí ŘSD Adam Koloušek. Příští rok se stavebně narovná nebezpečná zatáčka v lese před obcí ve směru na Plzeň, kde je hodně nehod.

„Lidé na to dlouho čekají. Silnice je ve špatném stavu. Ale je to pro nás velmi důležité také kvůli tomu, že se současně vybudují chodníky, které podél hlavního tahu nikdy nebyly, což je pro místní nebezpečné zejména v zimě, když padá sníh, který není kam odhrnout, a lidé musí chodit po hlavní silnici, kde trvale přibývá vozidel včetně kamionů,“ uvedla místostarostka Vysoké Libyně Iveta Cepková (Pro lepší obec). Chodníky chybí na průtahu přes celou obec v délce přes jeden kilometr. Současně se vymění rozvody vody, které jsou v havarijním stavu, a postaví dešťová kanalizace a veřejné osvětlení. Na investici se podílí obec i vodárenská společnost.

Na hlavním tahu se uzavře vždy polovina komunikace, provoz budou řídit semafory kyvadlově. Letos se bude stavět hlavně ve Vysoké Libyni, kde vznikne zpomalovací ostrůvek na vjezdu od Jesenice. Následně se upraví autobusové zastávky a postaví nové chodníky, nástupiště, místa pro přecházení s ochranným ostrůvkem a parkovací stání.

„Upraví se průtah obce, ale také úseky před ní i za ní, celkem 3,7 kilometru dvouproudové silnice. Obnoví se konstrukční vrstvy vozovky, opraví svodidla a vodorovné dopravní značení,“ uvedl Koloušek.

Podle Cepkové se silnice neopravovala téměř 20 let, naposledy jen asfaltový povrch. Stavba je naplánovaná asi na 270 dní. Dokončení bude záležet na tom, jak dlouho bude možné pracovat v zimě.

Vysoká Libyně, kde žije 220 obyvatel, je poslední obcí v Plzeňském kraji. Silnice I/27 vede z obce dále na jesenickou křižovatku, kde mohou řidiči odbočit do Středočeského nebo Karlovarského kraje, nebo pojedou dál do Ústeckého kraje na Žatec, Most a Litvínov.

Reklama

Doporučované