Hlavní obsah

Plzeňský kraj postaví v Klatovské nemocnici nový pavilon pro dialýzu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: VFN/Markéta Sýkorová, Seznam Zprávy

ILustrační foto.

Reklama

Plzeňský kraj postaví ve své Klatovské nemocnici dvoupodlažní pavilon pro dialyzační centrum. Díky stavbě za víc než 62 milionů korun včetně DPH se zvýší kapacita pro dialýzu pacientů s vážným onemocněním ledvin.

Článek

„Krajští radní schválili vyhlášení zadávacího řízení podlimitní veřejné zakázky na stavební práce,“ řekl hejtman Rudolf Špoták (Piráti).

„Plzeňský kraj je na financování stavby po vysoutěžení zhotovitele připraven. Pro letošní rok svým dnešním rozhodnutím schválil finanční prostředky ve výši 43,5 milionu korun pro financování této stavby,“ uvedl hejtmanův ekonomický náměstek Roman Zarzycký (ANO). Nová dialyzační jednotka bude stát na místě téměř nevyužívané technické budovy v sousedství nemocničního monobloku, kde se nevyužívá spalovna odpadu a garáže. Stavba by měla být dokončena v příštím roce.

Nové pracoviště se přiblíží nemocničnímu monobloku a ostatním medicínským oborům, zlepší se vybavení dialýzy, péče o pacienty i komfort pro personál. Zvýší se i kapacita pracoviště, kam dochází 70 až 80 pacientů s vážným onemocněním ledvin. Těchto nemocných stále přibývá a jediná další dialyzační pracoviště v kraji jsou v Plzni.

Dialyzační jednotka je nyní v jedné z původních budov v horní části nemocničního areálu. Prostory a zázemí už ale neodpovídají jejím potřebám. Jednotka má 17 křesel a pracuje i v noci. Pacienti se na křeslech obmění až třikrát za den a v provozu je šest dnů v týdnu. I v neděli je ale vše připravené pro akutní stavy. V novém pavilonu přibudou tři nová lůžka.

V novém pavilonu bude ve spodním podlaží technické zázemí, například úpravna vody, kotelna nebo zázemí pro personál, a v patře zdravotnické prostory - hlavně dialyzační pracoviště a nefrologická ambulance. Kromě moderního zázemí bude podstatnou změnou také nový zákrokový sálek, zázemí pro břišní dialýzu nebo pro kanylaci, tedy prostor pro zavádění žilních či břišních katétrů. Vznikne také nové pracoviště pro přípravu a rozvod dialyzačních roztoků.

Reklama

Související témata:

Doporučované