Hlavní obsah

Policie otevřela v Městě Touškově první kontaktní Pol Point v Plzeňském kraji

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Policie dnes v Městě Touškově na severním Plzeňsku otevřela takzvaný Pol Point, tedy bezobslužné kontaktní místo, které slouží veřejnosti ke vzdálené komunikaci s policií. Je to první takové zařízení v Plzeňském kraji.

Článek

Pol Point má zvýšit dostupnost policejních orgánů pro lidi, kteří chtějí podat oznámení o spáchání trestného činu nebo jiného protiprávního jednání. Nenahrazuje tísňové volání na linku 158, ale je alternativou pro podání oznámení, které snese odkladu, tedy věcí, které by jinak lidé přišli osobně oznámit na policejní služebnu.

Oznámení přes Pol Point mohou využít například lidé, kteří se stali obětí trestného činu a z nejrůznějších osobních důvodů jim nevyhovuje jít osobně na policejní služebnu. Mohou odtud oznámit i jakékoliv protiprávní jednání, o kterém se dozvěděli či byli jeho svědkem.

Pol Point je místnost vybavena výpočetní technikou a kamerami. S občanem, který do místnosti po zazvonění na zvonek vejde, se videokonferenčně spojí policista. Jejich jednání se nahrává. „Policista, který s oznamovatelem hovoří, může bezodkladně provádět příjem oznámení a rovněž tyto úkony dokumentovat. Přijaté oznámení následně obratem postoupí příslušnému policejnímu orgánu k dalšímu šetření, aniž by oznamovatel musel cokoliv podepisovat - vše je nahráváno a přiloženo ke spisu,“ uvedla policie.

Myšlenka Pol Pointů vznikla ve Středočeském kraji v roce 2020. „Do současné doby se nám podařilo zprovoznit na tři desítky Pol Pointů ve Středočeském kraji, včetně tří mobilních a jednoho v Karlovarském kraji,“ uvedl ředitel středočeské krajské policie Václav Kučera. Součástí systému je podle něj i dohoda s tlumočníky, včetně tlumočníků znakového jazyka.

Ředitel krajské policie v Plzeňském kraji Jaroslav Vild zdůraznil, že zřízení Pol Pointu naznamená v žádném případě zrušení obvodních oddělení či policejních služeben v kraji. „Berme Pol Point jako rozšíření našich služeb, jako alternativu, jako komfortní a rychlou cestu při kontaktu občana s policií, jako moderní nástroj současné doby, který má zpříjemnit naši službu spoluobčanům,“ dodal Vild.

Reklama

Doporučované