Hlavní obsah

Tachov připravuje největší bytovou zónu za 35 let, do sítí dá 50 milionů korun

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Tachov s 13 800 obyvateli připravuje největší bytovou zónu za posledních 35 let. Na čtyřech hektarech městských pozemků v lokalitě Mohyla-sever vzniknou desítky parcel pro rodinné domy.

Článek

Město vydá na sítě téměř 50 milionů korun, řekl ČTK starosta Petr Vrána (Volím Tachov). Tachov potřebuje byty pro mladé, aby ve městě zůstávali. Bydlení shánějí také cizinci, jichž díky desítkám firem u dálnice D5 výrazně přibývá. Developeři mají rozpracované projekty na stovky bytů, ale zatím je nestaví.

„Máme zastavovací studii, takže se můžeme bavit až o 40 parcelách pro rodinné domy. Chceme to řešit komplexně i s občanskou vybaveností. První parcely bychom chtěli prodávat za tři roky,“ uvedl.

Jde o velké pole nad pietním místem Mohyla na okraji města na 500 metrů vysokém kopci. Památník byl vybudován jako místo posledního odpočinku obětí pochodu smrti, které procházely Tachovskem za druhé světové války.

„Nechceme, aby zónu připravoval developer, protože ceny, za něž prodávají pozemky, jsou poměrně nedostupné. My potřebujeme nalákat lidi a udržet je tu, tedy aby si mohli pozemek koupit. Developerská cena 3000 korun za metr čtvereční pro ně není motivační,“ řekl starosta.

Investice do kompletních inženýrských sítí zóny odhaduje město na 48 milionů Kč, letos vydá 1,2 milionu na projekt. Se silničáři teď dokončuje návrh dopravního napojení zóny ve vazbě na trasu plánovaného obchvatu Tachova.

„Nezasíťujeme zřejmě všech 40 000 metrů čtverečních najednou, budeme postupovat po etapách. Připravíme několik parcel, prodáme je a z toho se bude financovat další etapa,“ řekl Vrána. Prodejem parcel by chtělo město pokrýt náklady na sítě," uvedl.

Ve čtvrtém největším městě Plzeňského kraje se aktuálně nebuduje větší počet bytů. „Připravuje se jich několik set, ale všechno je to ve fázi různých developerských projektů, které se ještě nezačaly stavět,“ uvedl starosta.

V Tachově, u Stříbra a hlavně na Nové Hospodě jsou díky blízkosti D5 a hranic s Německem průmyslové zóny a překladiště zboží, kde pracují tisíce cizinců. Nejvíce jich pobývá v Tachově, kde je jich teď asi 2000 hlášených a dvojnásobek nehlášených. Řada z nich také shání bydlení. „Tachov dosahuje nejvyššího poměru počtu cizinců na počet trvalých obyvatel, což přináší řadu problémů v soužití. Zároveň se ale jedná o velkou příležitost, jak pomoci městu v jeho dalším rozvoji,“ řekl radní Matouš Horáček (Volím Tachov). Integrace je podle něj sice zdlouhavý proces, ale už přináší výsledky. Město zajišťuje výuku češtiny, spolupracuje se zaměstnavateli i s ministerstvy, od nichž shání podporu na začleňování cizinců.

Reklama

Doporučované