Hlavní obsah

Turisté v Plzeňském kraji si při prohlídkách poprvé prohlédnou likérku Božkov

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Pátá sezona projektu Industry Open, který přibližuje turistům industriální dědictví Plzně i některých míst Plzeňského kraje, nabídne letos jako novinku komentované prohlídky likérky Stock v Plzni Božkově.

Článek

Stezka Industry Open rozprostřela program do celého léta, každoročně se do něj zapojuje kolem 20 míst v Plzni a v regionu. Stock se pro zájemce otevře poprvé, k pravidelným účastníkům patří další dva velcí výrobci nápojů – pivovar Plzeňský Prazdroj a firma Bohemia Sekt ze Starého Plzence, které zvou na pravidelné prohlídky i netradiční trasy. ČTK to dnes řekla Helena Mařanová z městské organizace Plzeň – TURISMUS.

„Své dveře otevírají městské firmy. Pravidelné komentované prohlídky úpravny vody na Homolce a čistírny odpadních vod pořádá plzeňská vodárna. V průběhu celého roku se konají také exkurze ve spalovně odpadu ZEVO Plzeň v Chotíkově. Do programu Industry Open se letos zapojují také Plzeňské městské dopravní podniky, které pro letošní rok připravily prohlídky malé vodní elektrárny a měnírny na Denisově nábřeží,“ popsala primátorova náměstkyně Lucie Kantorová (ANO).

Největším lákadlem sezony ale bude podle manažerky projektu Industry Open Aleny Fialové třetí pilíř plzeňského nápojového průmyslu, likérka Stock. „Návštěvníci straší 18 let na prohlídce uvidí stáčecí linku na lahve a plechovky i dřevěné kádě, ve kterých se odehrává staření Fernetu i tuzemáku Božkov Original,“ uvedla.

Součástí akce jsou každoročně rovněž výlety za poznáním do okolí Plzně. I letos vezme historický autobus zájemce na výlet po stopách těžby kaolinu s návštěvou hlubinného kaolinového dolu v Nevřeni, na cestě za historií dobývání uhlí zase lidé objeví pozůstatky po těžbě v okolí Nýřan a prohlédnou si Hornické muzeum ve Zbůchu. O letních prázdninách je naplánován výlet do Domažlic, kde je nově k vidění bývalý důl na slídu a zrekonstruovaná budova bývalé sladovny pivovaru.

V nabídce je také například prohlídka firmy Škoda Electric, architektonické procházky po Plzni s návštěvou areálů bývalé papírny a bývalého depa dopravních podniků, dnes dvou kulturních areálů Papírna a DEPO2015, mimořádné prohlídky Plzeňského Prazdroje zaměřené na bednářské řemeslo, prohlídky expozice Příběhy dvoutaktů v Muzeu Lobzy a další. Podrobný program akcí a tipy na výlety jsou na webu. Na prohlídky je třeba si koupit vstupenky.

Reklama

Doporučované