Hlavní obsah

V katedrále v Plzni je dárcovský terminál pro příspěvky na chod chrámu

Foto: Getty Images

Plzeň.

Reklama

Dárcovský platební terminál začal dnes fungovat v plzeňské katedrále sv. Bartoloměje. Lidé mohou jeho prostřednictvím přispět na provoz a údržbu katedrály. O návštěvu je po letos dokončené stomilionové rekonstrukci velký zájem.

Článek

Kromě klasické kasičky na mince mohou lidé věnovat peněžní dar i bezhotovostně. Po poutním kostele v Neratově na Rychnovsku je plzeňská katedrála druhý kostel v Česku, kde dárcovské zařízení České spořitelny je. Výnosy z kasiček jsou v porovnání s náklady na provoz katedrály jen drobným příspěvkem, jde ale o to, že lidé svým darem vyjádří ochotu se spolupodílet, řekl dnes ČTK plzeňský biskup Tomáš Holub.

Katedrála je otevřená denně a lidé si její interiér mohou prohlédnout zdarma. „My jsme se inspirovali božím slovem, ve kterém je řečeno, že dar se dává dobrovolně. A protože my máme otevřenou tuto katedrálu pro všechny, kteří tady hledají setkání s tím, co otevírá jejich životy dobru, tak jim nabízíme, aby také v solidaritě se podíleli na údržbě tohoto prostoru. Proto tady máme nový způsob, který jde s dobou - terminál, na kterém je možné darovat peníze dobrovolně potom, co lidé katedrálu navštívili. A když se s ní loučí, tak se ptáme, jestli se jim líbila a jestli se nechtějí takto solidárně podílet,“ řekl Holub.

Katedrála prošla v minulých letech velkou rekonstrukcí za víc než 100 milionů korun a od letního znovuotevření do ní zpočátku denně mířily tisíce lidí. „V zimních měsících, a bohužel protože jsou zavřené i adventní trhy, jsou to desítky až menší stovky lidí denně,“ poznamenal Holub. Pokles návštěvnosti je podle něj daný nejen zimním obdobím, ale i útlumem turistického a nákupního ruchu v důsledku pandemie koronaviru.

Na terminálu si zájemce o poslání daru vybere, jakou částku chce věnovat, a přiloží platební kartu, telefon nebo chytré hodinky s bankovní aplikací, popsal systém specialista pro digitalizaci veřejného sektoru České spořitelny Petr Chlupáč. Kromě Plzně a Neratova je podle něj třetí dárcovský terminál na výstavě o sv. Ludmile v Pálffyho paláci v Praze. Na počátku roku je ale začne banka rozesílat na další místa, která o ně projevila zájem. „Jsme zájmem překvapeni, je až nad očekávání. Je vidět, že taková služba chybí,“ uvedl Chlupáč. Z Neratova, kde terminál mají od začátku srpna, chodí podle něj velká pozitivní zpětná vazba. Překvapivý je i výběr darů prostřednictvím terminálu. Oproti dosavadním kasičkám je měsíčně osmkrát až devětkrát vyšší, dodal Chlupáč.

Reklama

Doporučované