Hlavní obsah

V Plzeňském kraji chybí desítky pěstounských rodin, kraj rozjíždí kampaň

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

V Plzeňském kraji dlouhodobě chybí pěstounské rodiny, aktuálně by jich byly potřeba najít desítky. Hejtmanství proto rozjíždí informační a osvětovou kampaň, která má o pěstounství zvýšit povědomí a získat pro něj nové rodiny.

Článek

V kraji bylo na konci minulého roku 701 pěstounských rodin, které se starají přibližně o 800 dětí. Ve více než třech čtvrtinách případů jsou pěstouny příbuzní dětí. Takzvaně zprostředkovaných, tedy nepříbuzenských pěstounských rodin je 160. Pěstounů na přechodnou dobu, kteří jsou připraveni okamžitě přijmout dítě odebrané například z nevyhovujících podmínek, je 27, jak řekl dnes novinářům náměstek hejtmana odpovědný za sociální věci Martin Záhoř (ANO).

„Loni se v kraji přihlásilo 59 rodin, z toho bylo 27 žadatelů o pěstounskou péči, 24 o osvojení a osm o přechodnou pěstounskou péči. Letos je zatím 23 žádostí rodin o osvojení nebo pěstounství. Počty zájemců v posledních letech mírně rostou, ale jen o jednotky rodin,“ řekl vedoucí Odboru sociálních věcí krajského úřadu Filip Zapletal. Z 201 dětí přijatých loni v kraji do evidence se podařilo najít pěstouny pro 19 dětí a osvojitelské rodiny pro 17 dětí.

Najít pěstouny je celorepublikový problém. „Současná nálada ve společnosti směřuje k tomu, že děti do tří let už nebude možné umísťovat do ústavní péče. Platit by to mělo zřejmě od 1. ledna 2025, výjimkou budou děti s vážným tělesným postižením,“ uvedl Záhoř. V kraji jsou dvě zařízení, která pečují o děti do tří let. V Trnové u Plzně se teď starají o tři tyto děti a kromě dětí v sourozenecké skupině další méně než tříleté děti nepřijímají. Dětské centrum Plzeň má v péči 21 dětí do tří let, deset z nich má zdravotní postižení.

„Musím říci, že nás momentálně tlačí kameny v obou botách – ať už je to ta přechodná, krátkodobá pěstounská péče, nebo ta dlouhodobá. Ta krátkodobá by převážně měla do budoucna kompletně nahradit takzvané Klokánky, Robinsony, kde děti jsou třeba v noci odebírány z nějakých neuspokojivých podmínek a jsou tam týdny, jednotky měsíců. Ta dlouhodobá péče je, kde již navazují na rodinný život, kde už jsou měsíce, roky a kde třeba opravdu někteří strávili celé své dětství,“ řekl hejtman Rudolf Špoták (Piráti), který v minulosti sám pěstounství zažil. Pěstounem se s bývalou manželkou stal z důvodu úmrtí v rodině.

„A musím říct, že to je věc, ze které čerpám dodnes. Nesmírně si vážím lidí, kteří do pěstounství jdou, a na druhou stranu vím, co to je za zátěž,“ řekl. Zejména psychicky náročné je přechodné pěstounství, kdy rodiny musí být připraveny kdykoliv přijmout dítě, často týrané, odebrané z drogového či kriminálního prostředí nebo po nějakém vážném rodinném traumatu.

Propagaci pěstounské péče se kraj věnuje 10 let. Nově teď vznikl ucelený komunikační manuál. Součástí projektu je i čtvrtý ročník soutěže pro pěstounské rodiny. Upozornit na nedostatek pěstounů má pomoci i patronka Andrea Verešová a její nadační fond.

Reklama

Doporučované