Hlavní obsah

V Plzni se po opravě otevře Semlerova rezidence podle konceptu Adolfa Loose

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Po téměř desetileté rekonstrukci se v září otevře pro prohlídky Semlerova rezidence, která je nejvýznamnější a nejrozsáhlejší plzeňskou bytovou realizací podle konceptu světově uznávaného architekta Adolfa Loose.

Článek

„Dům Oskara a Jany Semlerových na Klatovské třídě 110 s interiérem jejich bytu z počátku 30. let 20. století patří k předním památkám moderní architektury ve střední Evropě. Prohlídky pro veřejnost začínají 23. září, vstupenky bude možné kupovat v předprodeji od 1. září,“ řekla Gabriela Darebná, mluvčí Západočeské galerie v Plzni, která rezidenci provozuje.

Na opravách rezidence se pracovalo v několika etapách téměř deset let. Pro veřejnost byl byt částečně zpřístupněn v 2015 až 2018, od roku 2019 se začalo pracovat na kompletní rekonstrukci za víc než 100 milionů korun. Opravil se takřka celý objekt, rukama restaurátorů prošla většina dochovaného vybavení, obnovily se i detaily, které se v originále nezachovaly.

Restaurátoři provedli například složitou opravu podlahy velké obytné haly, rekonstrukcí prošla kuchyň a přípravna, pokoje manželů Semlerových, dětské pokoje či horní hala. Nejnáročnější byla oprava osmiboké jídelny, kde museli restaurátoři rozebrat silně narušené mahagonové obklady, náročně je zrestaurovat, srovnat deformované desky a osadit je na původní místa. I přes poškození se podařilo opravit a z větší části zachránit původní fasády.

Byt je vybudovaný podle principu tak zvaného Loosova raumplanu - nemá klasická podlaží, je vestavěn do poloviny domu, kde se jednotlivé prostory různých výšek v šesti úrovních soustřeďují kolem centrální obytné haly. Základní ideu uspořádání interiéru zřejmě načrtl roku 1932 Loos, který o rok později zemřel. Detailní projekt připravil jeho žák Heinrich Kulka. Interiér připomíná pražskou Müllerovu vilu, která jeho vzniku předcházela.

V Plzni se dochovalo několik Loosových interiérů, princip raumplanu má ale pouze Semlerova rezidence. Do dokončené rezidence se rodina významného plzeňského podnikatele Oskara Semlera nastěhovala v roce 1934, v roce 1939 musela emigrovat a dům zabraly říšské a později československé úřady. Dům nyní patří Plzeňskému kraji a spravuje ho krajem zřizovaná Západočeská galerie. V budoucnu se v objektu otevře kavárna, návštěvnické centrum a bude zde působit Centrum pro výzkum architektury.

Reklama

Související témata:

Doporučované