Hlavní obsah

V sadech v centru Plzně výstava představuje 18 špičkových výzkumníků a inovátorů

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V centru Plzně se představuje 18 vybraných inspirativních osobností, jejich životních příběhů a vědeckých projektů.

Článek

Velkoformátová putovní výstava Inovace, DNA Plzeňského kraje, je od pondělí do 17. září v Šafaříkových sadech před muzeem, pak bude do 2. října v Hostašových sadech v Klatovech a poté na dalších místech. Jde o příběhy špičkových výzkumníků a inovátorů spojených s regionem, řekl ČTK na dnešní vernisáži hejtman Rudolf Špoták (Piráti).

„Rozhodli jsme se jejich prostřednictvím představit kraj jako region vědy, výzkumu a inovací. Působí tu přes 100 vědeckých, výzkumných a vývojových týmů napříč obory a tématy, a to ve firmách, výzkumných centrech, na fakultách a vědeckých pracovištích Západočeské univerzity a Lékařské fakulty,“ uvedl. Provázanost se soukromým sektorem jim podle hejtmana přináší řadu mezinárodních ocenění.

Výstava představuje třeba inženýra strojového učení, specialistu na infračervené technologie, paleoantropologa, materiálovou inženýrku, konzultanta rozšířené reality, výpočtáře ze Škody JS, zakladatele start-upu i šéfa chirurgické kliniky.

„V regionu už je řada firem s vyšší přidanou hodnotou, je tady několik výzkumných pracovišť, které mají určitě evropskou až světovou úroveň. V řadě oborů dokážeme vygenerovat zajímavé výsledky výzkumu a vývoje,“ řekl ČTK prezident Asociace výzkumných organizací ČR Libor Kraus, který je předsedou krajské rady pro výzkum. Je také šéfem firmy COMTES FHT z Dobřan, která zkoumá a vyvíjí hlavně nové kovové materiály. Kraj byl sice dříve orientovaný na těžký průmysl, ale dnes je jeho diferenciace mnohem větší. Regionální pracoviště se věnují výzkumu v lékařství, nanotechnologiím, vývoji nových materiálů, úspoře energií a dalším.

„Aktuálním problémem je rozpočet na výzkum a vývoj, hlavně se pořád omezují prostředky na aplikovaný výzkum a vývoj - od Technologické agentury (TAČR) přes Ministerstvo průmyslu až po další,“ uvedl Kraus. Rozpočet na vědu a výzkum na příští rok by měl podle posledních zpráv zůstat zhruba stejný. „Ale problém je, že zase různí aktivisté si dělají redistribuci těchto peněz a je to vše na úkor aplikovaného výzkumu. Například Technologická agentura má mít snížený rozpočet zhruba o třetinu, což je téměř vražda,“ řekl. Proto se teď podle Krause uvažuje o tom, že se zastaví už vypsané výzvy na projekty spolupráce mezi firmami a výzkumnými organizacemi a je riziko, že se příští rok nové nevypíšou. Pokud by zůstal návrh rozpočtu, tak by TAČR měla sotva na pokrytí uzavřených projektů, dodal Kraus. Kraj a Plzeň aplikačnímu výzkumu pomáhají menšími granty.

Výstava je součástí aktivit Plzeňského kraje na podporu vědy, výzkumu a inovací. Více je na webu.

Reklama

Doporučované