Hlavní obsah

Železná Ruda má nové náměstí Karla Klostermanna za 11 milionů korun

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Železná Ruda dobudovala přesně za rok za necelých 11 milionů korun nové terasovité náměstí Karla Klostermanna, které rekreačnímu centru v Plzeňském kraji se zhruba 1600 obyvateli dlouhodobě chybělo.

Článek

Na místě je menší kašna, schodiště, terasy, dlažba a lavičky. Se stromy a květinami tak tvoří klidovou zónu. Vedení města doufá, že dále posílí návštěvnost, která byla loni i letos vysoká. Město získalo na stavbu dotaci zhruba šest milionů korun od ministerstva životního prostředí.

„Upravil se celý prostor mezi hotelem Slavia, hlavní silnicí, městským úřadem a zámečkem. Kromě fontánky před zámečkem jsou v celém prostoru lavičky, zeleň a stromy a úplně nové schody zespoda k zámečku. Je to taková klidová zóna bez parkování,“ řekl místostarosta Petr Najman (Volba pro Železnorudsko). Připomněl, že v roce 2019 postavilo město asi pětinu budoucího náměstí dole u kostela, kde mělo své pozemky. „Jsou tam žulové povrchy, lavičky, veřejné LED osvětlení. Teď to byla výrazně větší část za silnicí první třídy,“ uvedl.

„Je to krásná volnočasová nová plocha. Dominantou je malá fontána v horní části, kde je vydlážděná plocha 300 metrů čtverečních, kde plánujeme řadu kulturních a dalších akcí. Malá moderní kašna symbolizuje soutok řek nedaleko náměstí. Je z betonu, kamene a železa a v noci bude svítit. Celkem mají dvě spodní plochy náměstí a nová horní zhruba 4000 metrů čtverečních,“ řekl starosta města Filip Smola (Místní - Aby se u nás dobře žilo).

Starosta je nejvíce pyšný na to, že město po letech jednání s privátním majitelem a Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD) zbouralo ruinu bývalé kavárny Espresso, která hyzdila rekreační centrum přes 30 let. K úpravě větší plochy budoucího náměstí muselo získat od státu pozemky a budovu od soukromé osoby. „Byla to dlouhá cesta náročného papírování a vyjednávání. Ale nakonec se nám to všechno povedlo za jedno volební období. Ale nebyl jediný den, kdy bychom se na radnici nevěnovali náměstí,“ uvedl.

Stavba byla Smoly v koordinaci s nejdelší a nejsložitější etapou průtahu městem, která má začít v dubnu 2023. „Na náměstí už se nebude nic kopat, vše, co jsme tam dělali, nám schvalovalo ŘSD,“ uvedl. Na téměř 1,5kilometrový průtah od kolejí ke kruhovému objezdu má ŘSD stavební povolení a připravuje soutěž na zhotovitele. „Jde o tři etapy rozdělené na dva roky,“ řekl starosta. Převážnou část nákladů bude platit ŘSD, město uhradí osvětlení, chodníky a přeložky sítí.

Průtah, o který město usiluje 15 let, vylepší frekventovanou silnici do Německa i vzhled pohraničního města. „Je to poslední velká věc, kterou je tady nutné udělat,“ uvedl Smola. Cenu, která vzejde ze soutěže, si zatím starosta kvůli rapidnímu zdražování stavebních materiálů a prací netroufl odhadnout. Před dvěma lety dokončilo ŘSD první část průtahu za 30 milionů Kč. Půl kilometru dlouhá silnice vede od mostu přes Řeznou k přejezdu.

Reklama

Doporučované