Hlavní obsah

Akordeonista Ladislav Horák dnes v Praze zahájí hudební festival Věčná naděje

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Akordeonista Ladislav Horák dnes v sále Pražské konzervatoře zahájí hudební festival Věčná naděje, který představí díla tzv. terezínských skladatelů.

Článek

Horáka doprovodí Komorní orchestr Pražské konzervatoře, který povede dirigent Čuhei Iwasaki. Zazní dílo Pavla Haase Studie pro smyčce napsané v Terezíně rok před autorovou smrtí v konfrontaci s nejznámějším dílem Astora Piazzolly Čtvero ročních období v Buenos Aires.

Studii pro smyčce napsal Haas pro hudební těleso, které v Terezíně založil Karel Ančerl. Zpočátku utajovaná kulturní představení se nacistům stala prostředkem k vystupňování podvodu, skrytého pod heslem Vůdce daruje Židům město, jak se existence Terezína prezentovala navenek. Roku 1944 byl v Terezíně natočen film, který měl ukázat „svobodný život Židů“ stranou války. Součástí snímku bylo i vystoupení Ančerlova orchestru, do filmu byla zařazena právě Haasova Studie pro smyčce. V polovině října byli Haas, Ančerl a mnozí další deportováni do Osvětimi. Ančerl přežil a party Studie pro smyčce se mu podařilo po válce shromáždit.

Program festivalu bude zahrnovat nejen koncerty ve výjimečných prostorech, ale také přednášky, besedy a literární čtení. Ve Španělské synagoze se 21. února uskuteční koncert Talichova kvarteta, na němž zazní Smyčcový kvartet č.3 Viktora Ullmanna v paralele s dílem Franze Schuberta Smyčcový kvartet Smrt a dívka. Recitál houslisty Josefa Špačka a klavíristy Miroslava Sekery nabídne festival 3. března v prostorách Kláštera sv. Anežky České. Ukolébavka pro housle a klavír Gideona Kleina na něm zazní ve společnosti děl rakousko-amerického autora Ericha Wolfganga Korngolda, ruského hudebního skladatele Igora Stravinského a Leoše Janáčka.

Festival zakončí 3. dubna v kostele U Salvátora program Hudba pro Prahu Karla Husy provedený Hudbou Hradní stráže a Policie České republiky pod vedením šéfdirigenta Václava Blahunka. Více informací se nachází na stránkách festivalu.

Loňský program zahájil festival dvojicí jarních on-line koncertů, a to kvartetem Pro konec času v provedení houslisty Jana Vodičky, klarinetisty Irvina Venyše, klavíristy Martina Kasíka a violoncellisty Jiřího Bárty a záznamem koncertu ze Španělské synagogy s jazzovými hudebníky Davidem Dorůžkou, Robertem Fischmannem a Martinem Novákem. Vydáním audioknihy Erika Poláka Tři kapitoly a koncertem Bente Kahan se pak festival připojil k připomínce 80. výročí počátku deportací Židů z českých zemí a vzniku ghetta v Terezíně.

Reklama

Doporučované