Hlavní obsah

V Olomouci se uskuteční festival PAF. Konat se bude na Výstavišti Flora

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Performance, koncerty, instalace a projekce budou součástí chystaného jarního festivalu Přehlídky filmové animace a současného umění (PAF).

Článek

Uskuteční se netradičně na jaře, konání festivalu v původním termínu na konci prosince museli pořadatelé odložit kvůli pandemii koronaviru. Přehlídka s názvem PAF Spring Olomouc se uskuteční 25. až 26. března, se svým programem zamíří tentokrát do prostor Výstaviště Flora, informovala ČTK mluvčí přehlídky Nela Klajbanová.

Festival se k divákům vrací po dvou letech fyzické absence, důvodem byla opatření v souvislosti s pandemií. „Kromě změny data konání přichází ještě druhá, větší změna, která byla předznamenána neuskutečněnou zimní edicí PAF Olomouc 2021, a to sice, že klenuté stropy jezuitského konviktu budou z větší části nahrazeny vysokými prosklenými stropy a stěnami pavilonů a skleníků olomoucké Flory,“ uvedla mluvčí festivalu.

Pořadatelé se chtěli během odložené prosincové přehlídky zaměřit na otázky spjaté s přelomem milénia a na roky, které následovaly. Téma zůstane stejné i pro jarní etapu přehlídky, na kterou dorazí tuzemští i zahraniční hosté. „Ikonami milénia jsou vizuální umělci Lizzie Fitch a Ryan Trecartin, kteří svá díla v České republice představí poprvé a osobně uvedou svá videa hned na několika místech v olomouckých parcích,“ uvedla Nela Klajbanová.

Na festivalu nebude chybět ani britský skladatel Richard Skelton, který se svojí tvorbou vychází z ponuré atmosféry severoanglických mokřadů - na přehlídce připraví projekt pro barokní kapli v Olomouci. Do Olomouce přijede také libanonská vizuální umělkyně Rana Hamadehová, která dlouhodobě žije a tvoří v Nizozemsku. V programu nechybí ani tvůrčí filmový crossover Televize Estráda, což je internetová platforma produkující audiovizuální obsah. Její fiktivní prostor obývají postavy - loutky, které mají své vlastní profily na sociálních sítích, kde prezentují své postoje a příběhy.

PAF nabídne divákům v programu i Markétu Wagnerovou, což je pseudonym umělce usazeného v Brně, na přehlídce uvede ve světové premiéře osud Pana Ovocňáka 2, který vzniká ve spolupráci s Televizí Estráda. „Dvojice hudebních producentů z Manchesteru známých jako Space Afrika vystoupí v blízkosti sbírkových skleníků se svou poslední deskou, která je ceněna napříč mezinárodními i tuzemskými periodiky jako jedno z vrcholných alb roku 2021,“ dodala mluvčí festivalu. Více informací je na stránkách www.pifpaf.cz.

Přehlídka animovaného filmu (nyní PAF - Přehlídka filmové animace a současného umění) vznikla v roce 2000 jako platforma pro netradiční setkávání s animovaným filmem a jeho hraničními formami a druhy. Za dobu své existence se PAF stal jednou z nejprogresivnějších českých přehlídek současného vizuálního a zvukového umění.

Reklama

Doporučované