Hlavní obsah

ČVUT má povolenou výstavbu druhého štěpného jaderného reaktoru, poslouží výzkumu

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Školní reaktor VR-1 Vrabec, který už na fakultě funguje od roku 1990.

Reklama

K výuce studentů i výzkumu poslouží nový štěpný jaderný reaktor, který bude vybudován na Českém vysokém učení technickém (ČVUT) v Praze. Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská (FJFI) získala povolení k jeho výstavbě.

Článek

Povolení udělil Státní úřad pro jadernou bezpečnost. ČVUT tak bude provozovat dva jaderné reaktory. Na škole totiž už od roku 1990 funguje školní reaktor VR-1 Vrabec. Nový reaktor zvaný VR-2 má být spuštěn koncem letošního roku ve stejné hale - na katedře jaderných reaktorů v Praze 8.

Vedoucí katedry jaderných reaktorů Jan Rataj uvedl, že půjde o takzvaný podkritický reaktor - tedy reaktor, který díky uspořádání a množství paliva nemůže samostatně udržet štěpnou reakci a jeho provoz lze zajistit pouze pomocí externího zdroje neutronů. Po odpojení zdroje ustane i jaderná reakce. Rataj vysvětlil, že tento reaktor má jednodušší design i konstrukci oproti takzvanému kritickému reaktoru a také menší nároky na prostor.

Akademik uvedl, že nový štěpný reaktor bude postaven proto, že již běžící zařízení se dostalo na hranice možnosti využití. Kromě ČVUT totiž školní reaktor využívají i studenti a výzkumníci z jiných škol, včetně lidí z univerzit v Polsku, Švédsku, Finsku a Spojených státech, ale i další instituce a firmy pro různá školení. Ročně ho při exkurzích navštíví také kolem 900 středoškoláků.

Podle Rataje nový reaktor vyjde na zhruba deset milionů korun, z čehož šest milionů korun pokryly peníze z evropských fondů a zbytek financovala škola z vlastních zdrojů. Upozornil, že část nákladů škola ušetřila tím, že měla či vyrobila některé základní komponenty a od finské Aaltovy univerzity také dostala zdarma jaderné palivo, pro které už tamní univerzita neměla využití. Samotná přeprava paliva pak vyšla na další tři miliony korun.

Rataj podotkl, že v reaktoru budou využívány proutky s obohaceným i přírodním uranem. Zásoba by podle něj měla stačit na desítky let provozu.

„Spouštění reaktoru bychom chtěli zvládnout ještě v letošním roce, pokud nenastane klíčový problém,“ řekl vědec. Standardní provoz bude podle něj zahájen v roce 2023. Rataj uvedl, že před počátkem provozu reaktoru je třeba získat ještě povolení k fyzikálnímu spouštění.

Na dotaz k nákladům na provoz reaktoru Rataj sdělil, že je celkem drahý. Přímé náklady jsou podle něj kolem čtyř milionů korun ročně, další peníze pak směřují na různé potřebné investiční aktivity.

Zástupci fakulty dnes také uvedli, že počátek tendru na stavbu nového bloku dukovanské jaderné elektrárny, který vláda a společnost ČEZ oznámily minulý týden, se už projevuje v růstu zájemců o studium na FJFI.

Po vybudování nového reaktoru na ČVUT bude v Česku deset jaderných reaktorů - vedle reaktorů z ČVUT, jsou další dva výzkumné reaktory v Centru výzkumu v Řeži a celkem šest reaktorů je v jaderných elektrárnách v Dukovanech a v Temelíně. Do součtu se nepočítá fúzní jaderný reaktor Golem, který také provozuje FJFI.

Reklama

Související témata:
Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská

Doporučované