Hlavní obsah

Divadlo Spejbla a Hurvínka připomene 130. výročí narození Josefa Skupy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Ilustrační foto.

Reklama

Divadlo připomene 130. výročí programem na své dejvické scéně, aktivitami na sociálních sítích, podcastem moderovaným Spejblem a Hurvínkem nebo zve fanoušky na zážitkový okruh Spejbla a Hurvínka nedaleko Plzně.

Článek

Po celý letošní rok si bude Divadlo Spejbla a Hurvínka připomínat kulaté výročí svého zakladatele Josefa Skupy. Slavný loutkoherec se narodil 16. ledna 1892.

Divadlo Spejbla a Hurvínka si letos jako připomínku své úplně první zahraniční cesty do Paříže z roku 1929 tento svůj zájezd téměř po sto letech zopakuje. „V květnu tohoto roku se symbolicky vrátíme právě do francouzské metropole a hostovat budeme v Českém centru,“ uvedla ředitelka Divadla Spejbla a Hurvínka Denisa Kirschnerová.

Na domácí dejvické scéně se první představení tohoto roku nazvané Pohádky pro Hurvínka uskuteční dnes. V sobotu 12. února bude v divadle se svým koncertem hostovat kapela Bombarďák.

Skupa se narodil se ve Strakonicích, ale vyrůstal v Plzni a také v Mladějovicích, kde byl jeho strýček řídícím učitelem. Nadaný chlapec vystudoval pražskou Uměleckoprůmyslovou školu, poté se vrátil do Plzně jako středoškolský profesor. Spolupracoval jako výtvarník s Městským divadlem a začal hrát s loutkami v poloprofesionálním Loutkovém divadle Feriálních osad. Tam v roce 1920 vznikl Spejbl a v roce 1926 i Hurvínek.

Díky velké popularitě, kterou si spolu se Spejblem a Hurvínkem vydobyl, se mohl Skupa v roce 1930 osamostatnit. Zrodilo se tak Divadlo Spejbla a Hurvínka. V tomtéž roce přišel na svět i pejsek Žeryk a také Hurvínkova nerozlučná kamarádka Mánička. Její první podobu vytvořil Skupův žák, přítel a také spolupracovník Jiří Trnka. Divadlo si brzy získalo jméno, a to nejen v českých zemích, ale i v zahraničí. V roce 1933 se Skupa stal prezidentem mezinárodní loutkářské organizace UNIMA.

„Nejen my, jeho následovníci v divadle, na svého zakladatele nezapomínáme. Josef Skupa založil divadelní tradici, která trvá dodnes a vychází z ní nejenom Divadlo Spejbla a Hurvínka. Přišel s moderním pojetím loutkového divadla a následovníků má dlouhou řadu po celém světě,“ uvedla Kirschnerová, která pokračuje po svém otci Miloši Kirschnerovi a Josefu Skupovi ve vedení divadla.

Loni v listopadu se u příležitosti 130 let od Skupova narození pro veřejnost otevřel nový sportovně zážitkový okruh Spejbla a Hurvínka po okolí Boleveckých rybníků u Plzně. Je na něm deset stanovišť, na nichž se lidé setkají s dřevěnými sochami Spejbla i Hurvínka. Po použití QR kódu oba hrdinové zájemce pobaví krátkým veršovaným rozhovorem. Je možné také plnit různé úkoly. Okruh začíná na hrázi Šídloveckého rybníku a je celoročně volně přístupný. Dá se projít pěšky i s kočárkem, anebo projet na kole, odrážedle či koloběžce.

Reklama

Související témata:
Josef Skupa

Doporučované