Hlavní obsah

Dopravní terminál na Smíchově má kladné stanovisko EIA

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Dopravní terminál, který plánuje postavit hlavní město na Smíchovském nádraží, získal kladné stanovisko v posouzení vlivu záměru na životní prostředí (EIA). ČTK to zjistila z databáze EIA.

Článek

Podle odboru ochrany prostředí pražského magistrátu, který stanovisko vydal, stavba významně neohrozí životní prostředí. Terminál má zlepšit přestup mezi metrem, tramvajemi, vlaky a příměstskými spoji a bude v něm i P+R záchytné parkoviště pro asi 1 000 aut.

„Z provedených posouzení v dokumentaci EIA vyplývá, že realizace záměru nebude představovat významné zhoršení životního prostředí a že předmětný záměr z hlediska vlivů na jednotlivé složky životního prostředí bude akceptovatelný,“ stojí ve zveřejněném stanovisku. Úřad zároveň stanovil projektu podmínky, které zahrnují například dořešení využívání srážkových vod k zalévání zeleně, omezení škodlivých emisí při stavbě nebo výměnu asfaltu na okolních silnicích za protihlukový.

Vypracování projektu terminálu má podle dřívějších informací magistrátu stát 141,6 milionu korun, připravuje jej sdružení společností Metroprojekt, Sudop EU, Sudop Praha a ateliér A69 architekti. Samotná stavba vyjde na několik miliard korun a hotová by mohla být v roce 2026.

Projekt počítá s tím, že se na střechu nádraží přesune autobusový terminál, který je nyní Na Knížecí. Kromě P+R parkoviště je v plánu také nová lávka přes železnici, která má spojit Smíchov, Radlice a novou čtvrť Smíchov City, vznikající v areálu bývalého nákladového nádraží směrem k Andělu. Správa železnic také připravuje kompletní modernizaci nádraží, nedávno k ní získala pravomocné územní rozhodnutí.

Předchozí vláda Andreje Babiše (ANO) v minulosti plánovala, že by se do přeměněného areálu nádraží mohly přesunout sídla Správy železnic, Ředitelství silnic a dálnic, ministerstva dopravy a Českých drah. Současné vedení ministerstva dopravy se zatím k tomuto projektu nevyjádřilo.

Reklama

Doporučované