Hlavní obsah

DPP udělá projekt elektrifikace 4 autobusových linek a stavby tramvajové trati

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Pražský dopravní podnik (DPP) zahájí práce na projektu elektrifikace čtyř autobusových linek v Praze 5, 6 a 13 - konkrétně jde o autobusy číslo 142, 225, 174 a 184. Současně vznikne projekt stavby tramvajové trati Motol-Vypich.

Článek

Náklady na vznik všech tří projektů budou předběžně 55 milionů korun. Vyplývá to z dokumentu, který v pondělí schválili pražští radní. Samotná elektrifikace a stavba trati pak vyjde dohromady předběžně na víc než 1,7 miliardy korun. Cílem elektrifikace je zlepšit ovzduší v Praze a snížení hluku.

Odhadované náklady pro vznik projektu elektrifikace prvních dvou uvedených linek budou zhruba 20 milionů korun. Na druhou dvojici autobusů je to deset milionů a u projekt tramvajové tratě Motol – Vypich si projektová příprava vyžádá 25 milionů.

Elektrifikace se v prvním případě týká oblastí Sídliště Na Dědině, Stodůlek, Luka nebo Nových Butovic. U linek 142 a 225 by měl být projekt včetně všech nutných povolení připraven tak, aby jej bylo možné uskutečnit v letech 2026 až 2027. Součástí bude rozšíření nabíjení v garážích Řepy. Náklady elektrifikace jsou předběžně odhadnuty na 600 milionů, konečná částka ale vzejde mj. až finální podoby projektu či výsledku tendru na dodavatele.

U druhé dvojice tras se jedná se o elektrifikaci linky 174 z Vypichu na Nádraží Řeporyje a linky 184 z Vypichu na Velkou Ohradu. V úseku Vypich – Šafránkova budou mít obě linky společnou nabíjecí stanici. Elektrifikace vyjde na asi 300 milionů.

Součástí druhé zmíněné elektrifikace je stavba 2,2 kilometru dlouhé tramvajové tratě v Kukulově ulici. Ta propojí tramvajové tratě na Bělohorské a Plzeňské ulici a zlepší dopravní obslužnost v této části města. Stavba by mohla začít před rokem 2030 a náklady jsou odhadovány na 825 milionů.

DPP společně s magistrátem plánují elektrifikaci dalších autobusových linek. Na začátku ledna tak začala stavba trolejbusové trati z Palmovky přes Prosek a Letňany do Čakovic. Stavba by měla trvat asi deset měsíců. Po nové trati bude jezdit trolejbusová linka číslo 58, která nahradí autobusovou linku 140. Provoz na lince bude zajišťovat 15 nových bateriových kloubových trolejbusů, které dopravní podnik nakoupí od společnosti SOR Libchavy. Pracuje se rovněž na elektrifikaci např. linek 119, 131, 137, 176 nebo 191.

Reklama

Doporučované