Hlavní obsah

Festival United Islands 5. a 6. května nabídne v Praze 70 umělců z 15 zemí

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Letošní ročník multižánrového festivalu United Islands of Prague se uskuteční 5. a 6. května na ostrovech v centru Prahy. Nabídne 70 umělců z 15 zemí. Součástí akce bude i tematický nehudební program Ostrovy inspirace.

Článek

Připravovaný 20. ročník se ponese podle organizátorů v duchu pravdy a lásky, udržitelnosti, diverzity a boje proti dezinformacím. Chybět nebude tradiční páteční a sobotní klubová noc. ČTK o tom za pořadatele informovala Zuzana Kantorová.

„S festivalem se vracíme na začátek května, tedy do termínu, kde festival před dvaceti lety započal. Věřím, že letošní United Islands budou skutečným zahájením nejen pražské festivalové sezony. Naše dramaturgie se zaměřuje na propojování nejrůznějších žánrů, ukazuje jejich rozmanitost a nebojí se otevírat nová témata, současně se moc těšíme na tradiční krásné lokace v Praze 1 a stále se rozšiřující spolupráci s Prahou 5, kde plánujeme velké množství netradičních koncertů a aktivit,“ uvedla ředitelka festivalu Kamila Buráňová.

Návštěvníci se podle pořadatelů mohou těšit na nové hudební interprety z domácí i zahraniční scény. Svůj prostor dostanou nejrůznější organizace, pražské spolky, muzea, divadla, kulturní instituce i partneři festivalu. „Ostrovy inspirace si zakládají na maximální interakci mezi pořadateli a těmi, kteří na festival dorazí. Účastníci si v rámci festivalu budou moci zajít na workshopy, přednášky nebo panelové diskuse a mnoho dalšího,“ doplnila Buráňová.

Mezinárodní hudební festival United Islands se koná v Praze od roku 2004. Každý rok představuje nové hudební objevy. Vedle toho nabízí nehudební program, který kromě zábavy odráží aktuální společenská témata. Dvoudenní festival se předloni po pěti letech vrátil z Karlína zpátky na ostrovy.

Na multižánrovém festivalu se loni například představilo trio Dlina Volny původem z Běloruska či jedna z hlavních hvězd festivalu, česká R&B zpěvačka a rapperka Annet X. Celkem se na pódiích během 19. ročníku festivalu objevilo 54 umělců z devíti zemí. Program se odehrál na Střeleckém ostrově, Kampě, Janáčkově nábřeží, Dětském ostrově, parku Portheimka a terase Obchodního centra Smíchov. Nehudební část programu byla zaměřena na témata svoboda, diverzita a udržitelnost.

Reklama

Doporučované