Hlavní obsah

Festival Věčná naděje zahájí 15. února v Praze akordeonista Ladislav Horák

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Festival Věčná naděje, který připomíná především díla skladatelů tvořících v koncentračních táborech, zahájí 15. února akordeonista Ladislav Horák.

Článek

V sále Pražské konzervatoře ho doprovodí Komorní orchestr Pražské konzervatoře, který povede dirigent Čuhei Iwasaki. Zazní dílo Pavla Haase Studie pro smyčce napsané v Terezíně rok před autorovou smrtí v konfrontaci s nejznámějším dílem Astora Piazzolly Čtvero ročních období v Buenos Aires. ČTK o tom za pořadatele informovala Anna Mašátová.

„Letošní pátý ročník festivalu si klade za cíl implementaci významných takzvaných terezínských autorů do každodenního hudebně kulturního života. Hned v úvodu tak připomeneme nejen výročí úmrtí krále argentinského tanga, Astora Piazzolly, ale také tango coby žánr, který se v koncentračních táborech často hrál a skládal,“ uvedl dramaturg festivalu Petr Nouzovský.

Program festivalu konaného do 3. dubna bude zahrnovat nejen koncerty ve výjimečných prostorech, ale také přednášky, besedy a literární čtení.

Ve Španělské synagoze se 21. února uskuteční koncert Talichova kvarteta, na němž zazní Smyčcový kvartet č.3 Viktora Ullmanna v paralele s dílem Franze Schuberta Smyčcový kvartet Smrt a dívka. Recitál houslisty Josefa Špačka a klavíristy Miroslava Sekery nabídne festival 3. března v prostorách Kláštera sv. Anežky České. Ukolébavka pro housle a klavír Gideona Kleina na něm zazní ve společnosti děl rakousko-amerického autora Ericha Wolfganga Korngolda, ruského hudebního skladatele Igora Stravinského a Leoše Janáčka.

Festival zakončí 3. dubna v kostele U Salvátora program Hudba pro Prahu Karla Husy provedený Hudbou Hradní stráže a Policie České republiky pod vedením šéfdirigenta Václava Blahunka. Další program na rok 2022 oznámí festival Věčná naděje v nejbližších týdnech. Více informací se nachází na webových stránkách festivalu.

Loňský program zahájil festival dvojicí jarních on-line koncertů - kvartetem Pro konec času v provedení houslisty Jana Vodičky, klarinetisty Irvina Venyše, klavíristy Martina Kasíka a violoncellisty Jiřího Bárty a záznamem koncertu ze Španělské synagogy s jazzovými hudebníky Davidem Dorůžkou, Robertem Fischmannem a Martinem Novákem. Vydáním audioknihy Erika Poláka Tři kapitoly a koncertem Bente Kahan se pak festival připojil k připomínce 80. výročí počátku deportací Židů z českých zemí a vzniku ghetta v Terezíně.

Reklama

Související témata:
Věčná naděje

Doporučované