Hlavní obsah

Film o ruských agentech a případu Salisbury i Vrbětice bude uveden v Praze

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

V pražském kině Bio Oko bude mít dnes večer premiéru film, který vznikl podle divadelní hry ruského dramatika a disidenta Viktora Šenderoviče.

Článek

Hra i film, který natočil tým Divadla pod Palmovkou, se jmenují Vidět Salisbury. Drama je příběhem dvou ruských agentů, kteří mohli stát za otravou bývalého ruského agenta Sergeje Skripala i za výbuchem muničního skladu v českých Vrběticích.

„Za čtyři roky, které uplynuly od okamžiku, kdy byla hra napsaná, se ten text maximálně přiblížil k reálnému životu,“ řekl před několika dny v Praze Šenderovič. Po dnešní projekci bude v kině beseda, které se zúčastní autor hry, režisér filmu a ředitel divadla Michal Lang a herečtí protagonisté filmu.

Příběh dvou ruských agentů, ve kterém vystupuje i ruský prezident Vladimir Putin, natáčelo Divadlo pod Palmovkou jako výsměšnou satiru s místy drsným humorem. „Při natáčení jsme netušili, že se z toho v době uvedení premiéry stane protiválečný film,“ uvedl Lang. Film vznikal v době pandemie, byl pro divadelníky i možností, jak pracovat, když divadla nehrála. Vznikal v neobvyklé době i podmínkách, podle Langa celý stál 200 000 korun. Částku přirovnal k sumě, kolik stojí jeden natáčecí den českého nezávislého filmu.

„Když jsem hru psal, bylo to pouze varování, teď je to konstatování,“ řekl autor, který ze své vlasti byl přinucen odejít. Novinář a dramatik Šenderovič je kritik Putinova režimu. Přítel několika zavražděných politických aktivistů jako třeba Anny Politkovské nebo Borise Němcova byl také spolupracovník rozhlasové stanice Echo Moskvy, která byla před několika dny v Rusku stejně jako mnoho dalších médií zakázaná. V závěru loňského roku ho ruské ministerstvo spravedlnosti zařadilo na soupisku takzvaných zahraničních agentů, touto nálepkou ruské úřady označují oponenty režimu. Letos v lednu z Ruska odjel.

V roce 2018 byl v britském městě Salisbury spáchán útok bojovou nervově paralytickou látkou novičok, jehož obětí se měli stát bývalý ruský agent Sergej Skripal a jeho dcera. Britskými úřady bylo oznámeno, že za útokem stojí dva agenti ruské vojenské rozvědky GRU. Dne 17. dubna 2021 oznámila česká vláda, že stejní agenti GRU byli zapojení také do výbuchu muničních skladů ve Vrběticích, při kterých zahynuli dva čeští občané.

Reklama

Doporučované