Hlavní obsah

Hnutí Duha: MŽP neumožňuje zapojení veřejnosti do proměny uhelných krajů

Foto: Filip Harzer, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) podle Hnutí Duha neumožňuje veřejnosti vyjádřit se k projektům pro proměnu uhelných krajů, které budou financovány z Operačního programu Spravedlivá transformace 2021-2027.

Článek

Cílem Operačního programu Spravedlivá transformace (OPST) a souvisejícího Plánu spravedlivé územní transformace je pomoci Karlovarskému, Ústeckému a Moravskoslezskému kraji, které nejvíce zasáhne odklon od uhlí. Ekologové míní, že pro úspěch a veřejné přijetí proměny krajů je zásadní právě spolupráce s veřejností. Programový dokument OPST dnes projedná vláda.

Ekologové kritizují, že MŽP v programu nedává možnost obcím, univerzitám nebo spolkům financovat projekty k zapojení široké veřejnosti do diskusí, komunitního plánování a aktivního rozhodování o budoucí podobě uhelných krajů. Organizace míní, že komunikace s veřejností tak bude zaměřená jen na informování žadatelů o podmínkách dotací.

„Bez zapojení veřejnosti se transformace může lehce stát další kapitolou nechtěných, vynucených změn českých uhelných regionů,“ uvedl Ondřej Pašek z Hnutí Duha. „Vláda Andreje Babiše (ANO) s veřejností v plánu transformace počítala. Nyní se ale ministerstvo životního prostředí nechce vzdát peněz pro úředníky a nechce umožnit obcím, školám nebo místním spolkům, aby za drobnou část peněz vytvořily běžným lidem možnost se k proměně jejich vlastního kraje vyjádřit,“ dodal ekolog.

Podle Hnutí Duha je zapojení veřejnosti podmínkou úspěchu a veřejného přijetí procesu proměny krajů. Uvedlo, že je nutné také pro využití potenciálu nových obnovitelných zdrojů v regionech a vznik projektů komunitní energetiky. „Při nahrazování uhelných zdrojů větrnými nebo solárními elektrárnami je totiž zásadní získat podporu veřejnosti, čemuž pomáhá jednak sdílené vlastnictví a prospěch z komunitních zdrojů, jednak možnost veřejnosti podobu projektů aktivně ovlivňovat,“ sdělila organizace.

Na pomoc třem krajům nejvíce zasaženým odklonem od uhlí má jít v následujících letech z OPST 1,64 miliardy eur (zhruba 40,779 miliardy Kč). Program cílí na podporu podnikání, nových pracovních míst, rekvalifikací i vzdělávání lidí či rozvoj výzkumu a inovací v regionech. Další cíle jsou rozvoj digitálních služeb ve veřejné i soukromé sféře, využití a obnova území po těžbě uhlí a souvisejícím průmyslu a podpora obnovitelných zdrojů energie.

Vláda dnes projedná mandát k dalšímu jednání s Evropskou komisí a možné dopracování programu. OPST bude financován z Fondu pro spravedlivou transformaci. Schválení programu Evropskou komisí se podle materiálu očekává v druhém čtvrtletí letošního roku.

Reklama

Související témata:

Doporučované