Hlavní obsah

Letní Letnou ve čtvrtek zahájí švédský novocirkusový soubor Cirkus Cirkör

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Umělci z oboru nového cirkusu a pohybového divadla z 18 zemí se sjíždějí do pražských Letenských sadů. Od 11. do 31. srpna se tam uskuteční další ročník festivalu Letní Letná.

Článek

Vrátí se švédský Cirkus Cirkör, aby na úvod celého festivalu představil novou verzi představení Knitting Peace. Temperamentní show nabídne španělský soubor Compañía de Circo „eia“ v inscenaci Nuye a z Francie považované za kolébku nového cirkusu přijede Johann Le Guillerm s projektem Terces, zaznělo na dnešní tiskové konferenci k akci.

Přečteno pozpátku znamená název Le Guillermova představení ve francouzštině „tajemství“. Tajemstvím zůstává i jeho představení, umělec své vystoupení totiž vždy zčásti tvoří nově. Pochází z prostředí tradičního cirkusu a nikdy nepřestal experimentovat a posouvat lidské i umělecké hranice. Na letošní Letní Letné vystoupí poprvé v pátek.

Dnes na tiskové konferenci Le Guillerm řekl, že ho zajímá představení jako práce s celým prostorem. „Ve svém vystoupení se budu pokoušet ukázat něco, co jiní lidí nedělají, nebo co jiné cirkusy nedělají. V prostoru pracuji jako v jakési laboratoři, kde chci ukázat věci, které by se mohly pozorovat v observatoři na základě nějakých minimalistických koncepcí,“ vysvětloval dnes svůj přístup.

„Tu observatoř jsem začal pro sebe sám tvořit před 20 lety a vycházel jsem z předpokladu, že když se mi podaří pochopit ty maličkosti, tak se mi podaří definovat, vytvořit minimalismus. Postupně jsem si vybudoval soubor znalostí a dovedností, které považuji za své osobní a které tvoří mou kulturu. Ta se pak odráží ve všem, co dělám, v celé mé umělecké práci,“ řekl.

Českou scénu zastoupí například soubor AirGym Art Company s premiérou NonSen(s) a hned v šesti sólech se představí novocirkusové umělkyně. To nejlepší z českého nového cirkusu obsadí kromě šapitó také tři venkovní scény, kde festival nabídne osm představení pro veřejnost zdarma. Festival dopřeje zážitky i dětem, a to na samostatné scéně s více než 86 představeními pro nejmenší.

Na letošní České scéně bude šest ženských sól. Dvě lze zhlédnout dokonce v jednom večeru, obě spojuje téma životních proměn a sebeurčení a jsou jimi Stav Alžběty Tiché, která ovládá disciplínu vertikálního lana, i Mass absolventky nonverbálního divadla Evy Staré. Vertikální lano využívá i Lenka Švolíková, jejíž pohyb je navíc ovlivněn tancem a bojovými uměními.

Dalšími umělkyněmi, které na Letní Letné tuzemskou scénu obohatí, jsou Eliška Brtnická, Klára Hajdinová a Thula Moon, která je sice z Havaje, ale její projekt Through The Truth vznikl v české produkci. Exceluje v něm ve vzdušných disciplínách a kontorsionistice, tedy jako „hadí žena“, uvádějí pořadatelé.

Reklama

Doporučované