Hlavní obsah

Letní scéna Musea Kampa uvede v červnu inscenaci o Martě Kubišové

Foto: Shutterstock.com/Roman Babakin

Ilustrační foto.

Reklama

Letní scéna Musea Kampa plánuje v červnu uvést divadelní recitál k 80. narozeninám Marty Kubišové.

Článek

Tvůrci v čele se scenáristkou a producentkou Danielou Sodomovou a režisérkou Adélou Laštovkovou Stodolovou o tom dnes informovali novináře. Titulní roli v inscenaci Marta mají hrát Berenika Kohoutová a Hana Holišová. Na letní scéně se spolu s novinkou budou hrát i inscenace Meda a Werich, které stejný tým připravil dříve.

Inscenace Marta je koncipována jako recitál, jednotlivé obrazy ze života Marty Kubišové se prolnou s živou hudbou. Další postavy ztvární například Václav Kopta, Jan Cina nebo Denis Šafařík. Vesměs půjde nejen o herce, ale také muzikanty, protože na jevišti vytvoří i živé hudební těleso.

Marta Kubišová s písní Modlitba pro Martu bývá dnes vnímána především jako jeden z nejvýraznějších symbolů sametové revoluce. Ale osudové peripetie této výjimečné ženy jsou mnohem pestřejší. „Život Marty Kubišové bych přirovnala k její slavné písni Magdalena. Postoj silné svobodné ženy, který provokoval jak svou nespoutaností, tak určitým nadhledem, že zpívání není vše. A že jí ten zákaz nepoloží,“ uvedla Sodomová.

„Některé lidi můžete potkat jen jednou a budete na ně vzpomínat celý život. S Martou se cítíte obyčejně, ale po chvíli zjistíte, o jak vzácných a neobyčejných věcech si s ní povídáte. Popřála nám hodně štěstí, a tak trošku jsme si slíbily, že z ní sejmeme břemeno hrdinky, které jí bylo přisouzeno,“ doplnila režisérka Adéla Laštovková Stodolová.

„Paní Martu Kubišovou neznám osobně, ale vždy jsem ji vnímala jako krásnou ženu, charismatickou, s ojedinělým hlasem, s tajemstvím v očích a zároveň jako člověka, který si zachovává svou tvář a zůstává normální a svůj za všech okolností, které v jejím životě byly tak různé a složité. V tuto chvíli samozřejmě netuším, jaká ‚naše Marta‘ bude, ale budu to vždycky brát jako poctu této ženě za to, že je, jaká je, a pro mě je čest a radost u toho v tak milé společnosti být,“ řekla jedna z budoucích protagonistek hry Hana Holišová. Berenika Kohoutová, která ji bude alternovat, uvedla, že ztvárnit Kubišovou patřilo k jejím tvůrčím snům.

Pořadatelé už navzdory dlouhé době do uvedení inscenace a pandemické situaci prodávají vstupenky v síti GoOut a na webu Letní scény Musea Kampa www.letniscenamuseakampa.cz.

Reklama

Doporučované