Hlavní obsah

Muzeum ukazuje lavičku, která propojuje technologie i pomoc seniorům

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Prototyp lavičky, která spojuje chytré technologie i přihrádku pro odložení hůlky či berlí, vystavuje Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze. Lavičku sit&see mohou návštěvníci porovnat se sedacími nábytky v expozicích 20. století.

Článek

Pokud se seznámí s interaktivním rozměrem lavičky, mohou přímo na ní vyplnit dotazník, a přispět tak k dalšímu jejímu vývoji.

„Lavička vznikla v grantovém projektu Technologické agentury ČR, který propojil akademickou sféru s průmyslovou výrobou. Zadáním bylo vyrobit prototyp chytrého sedacího nábytku, který by ale také splňoval požadavek na inkluzi, tedy aby byl přístupný co nejširšímu spektru návštěvníků,“ řekla kurátorka muzea Iva Knobloch. Seniorům tak lavička nabízí madlo k pohodlnému sedání i možnost odložit hole tak, aby nepřekážely, ale vejde se na ni také celá rodina.

Připojený iPad umožňuje pohodlné čtení všech informací, které potřebuje instituce návštěvníkům sdělit. V prototypu lavice je nyní například nainstalován projekt Osobní knihovna Jana Kaplického, který uživatelům umožňuje listovat v knihách Jana Kaplického na stránkách, jež si označil jako zajímavé. Vyplnit mohou také dotazník spokojenosti.

Podle Knobloch je právě to, že při čtení či jiné interaktivní činnosti v muzeu mohou lidé sedět, podstatné. Návštěvníkovi, který prochází expozicemi a vstřebává množství informací, může další postávání před panely s textem už připadat únavné. Pokud ale může při čtení sedět, spojí další získávání informací s odpočinkem.

Lavička sit&see vznikla ve firmě mmcité, je vyrobena z jasanového dřeva, má jednoduchý tvar s madlem pro opření a otvorem pro umístění holí či berlí. Z druhé strany, než je madlo, je připojen iPad. Výstavu Posaďte se! doplňuje stejnojmenná publikace, která popisuje práci na vzniku prototypu a shrnuje také vývoj odpočivného nábytku v expozicích a vývoj venkovního nábytku.

Reklama

Související témata:

Doporučované