Hlavní obsah

Na Nových Butovicích mohou řidiči parkovat v novém parkovacím domě

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Řidiči přijíždějící do Prahy mohou ode dneška od 12:00 nově zaparkovat v krytém parkovišti P+R v Nových Butovicích v Praze 13 u stanice metra B. Parkovací dům má 380 míst a nabídne i elektronabíječky.

Článek

Dům dnes slavnostně otevřel náměstek primátora pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti). Za parkování zaplatí řidiči 50 korun za den. Stavba město vyšla na asi 343 milionů korun. Další záchytná parkoviště mají vzniknout například na Zličíně, Opatově nebo v Hostivaři.

„Každý další nový parkovací dům na příjezdu do Prahy snižuje zátěž na potřebu parkovat v centru města,“ uvedl Hřib. Parkovací dům v Nových Butovicích v Petržílkově ulici se začal stavět loni, má nyní 380 parkovacích míst, přičemž 200 slouží jako záchytné parkoviště P+R a 180 je vyhrazeno pro rezidenty. Oba provozy jsou od sebe odděleny, rezidentská stání se nachází v podzemních podlažích, P+R v nadzemních.

Majitelům elektrovozidel parkovací dům nabízí čtyři elektronabíječky, dvě jsou určeny pro rezidenty a další dvě pro návštěvníky. Podle mluvčího města Tadeáše Provazníka je parkoviště připraveno na vybudování až 33 dalších elektronabíječek.

„P+R domy jsou praktickým řešením nedostatku parkovacích kapacit. Týká se to celé Prahy, ale specificky se musí přistupovat k těm městským částem, které jsou situovány na linkách metra a využívají je také dojíždějící,“ sdělil starosta Prahy 13 David Vodrážka (ODS). Dodal, že nová parkovací místa pro rezidenty jsou přínosem pro místní obyvatele.

Další parkovací domy magistrát plánuje například na Zličíně, na Opatově, v Hostivaři nebo u stejnojmenné stanice metra C nebo na sídlišti Dědina. P+R parkoviště jsou určená především pro dojíždějící Středočechy a mají ulevit dopravě v metropoli tím, že řidiči zanechají auto na kraji města a pokračují v jízdě MHD.

Reklama

Související témata:

Doporučované