Hlavní obsah

Národní divadlo v Praze připomene 75. narozeniny choreografa Jiřího Kyliána

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

U příležitosti 75. narozenin významného choreografa Jiřího Kyliána zpřístupní Národní divadlo (ND) v Praze dokument, který mapuje jeden rok v životě tohoto tvůrce, který byl pro něj výjimečný.

Článek

Česká televize přímo v den Kyliánových narozenin 21. března uvede na ČT art reprízu přímého přenosu premiéry inscenace Kylián – Mosty času z historické budovy Národního divadla. Kylián velkou část života prožil v zahraničí, jeho jméno je dlouhodobě spjato především s Nizozemským tanečním divadlem.

Před pěti lety, když slavil sedmdesátiny, řekl, že tanec vnímá jako nejosobnější, ale také nejvíce zanedbávaný umělecký vyjadřovací prostředek. Zmínil také to, že jeho samotného zájem o tanec v životě naprosto o nic neošidil, ale o mnohé obohatil. Tanec je podle něj nejstarším uměleckým vyjádřením lidstva, je mnohem starší než hudba, malba či literatura. Choreografii vnímá jako disciplínu, v níž se musí snoubit znalosti mnoha uměleckých forem, ale i třeba anatomie, psychologie či ekonomie.

Dokument Jeden rok v životě choreografa Jiřího Kyliána bude zdarma ke zhlédnutí od 21. do 27. března na youtube kanále Baletu ND. Snímek mapuje rok 2018 až 2019, kdy se v životě Kyliána objevily dva významné milníky. Kylián v něm také poodhalil zákulisí obou akcí a doplnil je komentáři o svém životě a tvorbě

První událostí byla premiéra u příležitosti 100. výročí založení Československé republiky v pražském Národním divadle. Komponovaný večer s názvem Kylián – Mosty času představil divákům čtyři balety, které Kylián nazkoušel se souborem Baletu ND.

Druhým důležitým okamžikem bylo udělení rytířského řádu francouzské Akademie krásných umění, jednoho z nejvyšších ocenění na poli umění. Členství v prestižní francouzské Akademii krásných umění mu bylo uděleno při ceremoniálu 13. března 2019 v Paříži. Při inauguraci dostává každý nový člen akademie meč, který má jeho profesi symbolizovat. Tento artefakt se stává jeho atributem a zbraní na obranu umění a kultury.

Má navíc výstižně vyjadřovat podstatu umělcova světa. Princezna hannoverská při ceremoniálu předala Jiřímu Kyliánovi meč podle jeho vlastního návrhu, na jehož jílci je zpodobněna tanečnice – Ptačí žena stojící na stříbrných křídlech. Kylián je prvním choreografem na světě, který toto významné ocenění získal a kvůli kterému se akademie rozhodla otevřít novou kategorii: Choreografie.

Reklama

Doporučované