Hlavní obsah

Noc divadel připomene 18. listopadu znovuotevření Národního divadla

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Třetí listopadovou sobotu se uskuteční tradiční Noc divadel, letos s podtitulem Hoří!

Článek

Divadelní svátek 18. listopadu opět nabídne prohlídky, divadelní dílny, diskuze s tvůrci, představení a performance, program bude zdarma nebo za symbolické vstupné. ČTK o tom dnes za pořádající Institut umění – Divadelní ústav informovala Anna Poláková.

Inspirací pro letošní téma jsou dvě výročí, která se k letošnímu datu konání Noci divadel vážou. Obě jsou spojená s Národním divadlem. V roce 1883 bylo 18. listopadu divadlo znovuotevřeno po požáru, který budovu zachvátil v prvním roce jejího fungování, 18. listopadu 1983 bylo divadlo otevřeno po rozsáhlé přestavbě a dostavbě jeho okolí. „Jak je to však u Noci divadel zvykem, téma Hoří! je opět otevřené nejširšímu spektru interpretací a ztvárnění ze strany pořadatelů, a to především v kontextu současných výzev, jako je válka na Ukrajině, klimatická změna či další apely, které hýbou naší společností,“ uvedla Martina Pecková Černá z Institutu umění – Divadelního ústavu.

Noc divadel nabízí různé zážitky, jako jsou například workshopy pro děti i dospělé, prohlídky divadelních zákulisí, diskuze s herci, scénografy a režiséry a další formáty divadelních setkání, jež v běžném programu nejsou. Akce je součástí mezinárodního projektu European Theatre Night, který v roce 2008 odstartovala chorvatská Noc Kazališta. Myšlenka společného divadelního svátku se postupně rozšířila do více než desítky evropských zemí. V České republice najde každoročně třetí listopadovou sobotu cestu do divadla přes 50 000 lidí. Noc divadel v ČR je největší akcí v rámci European Theatre Night.

Od roku 2024 se bude Noc divadel nově konat v sobotu, která je časově nejblíže Světovému dni divadla, jenž připadá na 27. března. V příštím roce tak termín noci otevřených divadel vychází na sobotu 23. března. O změně termínu se rozhodlo na základě hlasování divadel zapojených v desátém ročníku Noci divadel, uvádějí pořadatelé.

Reklama

Doporučované