Hlavní obsah

Praha chce od Univerzity Karlovy vykoupit pozemky na Veleslavíně

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Pražský magistrát plánuje od Univerzity Karlovy (UK) za 15,8 milionu korun vykoupit pozemky na Veleslavíně, na nichž se nacházejí komunikace v ulicích José Martího a Do Vozovny.

Článek

O pozemky kolem areálu Fakulty tělesné výchovy a sportu (FTVS) vedly UK a Praha spory. Řešit je má majetkoprávní vypořádání, jehož podobu v pondělí schválili radní. Projednávat a stvrzovat ho na svém zasedání bude ještě pražské zastupitelstvo. ČTK to dnes v tiskové zprávě oznámil mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Univerzita Karlova dlouhodobě na Veleslavíně vlastní pozemky o výměře 7105 metrů čtverečních, které přímo navazují na areál její FTVS. Na těchto pozemcích ale byly v minulosti postaveny ulice José Martího a ulice Do Vozovny a parkovací stání. UK požádala v roce 2017 Prahu o převod komunikací na svém pozemku do svého vlastnictví, Praha však žádosti nevyhověla. Podle pražského radního Jana Chabra (TOP 09) byla důvodem mimo jiné potřeba zachovat průjezdnost lokality. Neúspěšná tehdy byla i snaha magistrátu pozemky od univerzity odkoupit, což UK odmítla s tím, že má s pozemky své záměry spojené s rozvojem areálu FTVS.

Nyní se obě strany dohodly, že pozemky, na kterých stojí komunikace a parkoviště, Praha od univerzity vykoupí. „Místní občané se tak nemusí bát, že by se ulice stala neprůjezdnou a nebylo kde zaparkovat, neboť by byla místa vyhrazena pouze studentům a zaměstnancům univerzity,“ uvedl dnes Chabr. Součástí dohody je podle něj i to, že UK bude mít práva zřídit určitou část stavby. Majetkoprávní vypořádání budou schvalovat zastupitelé metropole.

Kvůli sporům o pozemky podala v roce 2020 UK na Prahu žalobu, kterou se domáhala peněz za užívání části jejího pozemku. Praha zatím podle zástupců magistrátu zaplatila za užívání komunikací, které jsou na univerzitních pozemcích, v období mezi červnem 2017 a červnem 2020. Nyní se strany dohodly, že Praha zaplatí za užívání pozemku v období od poloviny roku 2020 do konce loňského roku nájem 1,2 milionu korun a dalších 73.194 korun jakožto úroky z prodlení. Nájem za užívání pozemků bude metropole univerzitě platit do doby, kdy bude majetkoprávní vypořádání dokončeno. Částka byla stanovena na 2125 korun za den, město ji bude hradit od začátku tohoto roku.

Fakulta tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy chce na Veleslavíně dostavit svůj sportovní kampus. Projekt škola připravuje od roku 2013. Podle aktuálních plánů by fakulta chtěla stavbu objektu s osmi vnitřními sportovišti zahájit v polovině roku 2025, přičemž k výuce a sportování by byla budova k dispozici od roku 2028. Termíny jsou předběžné a mohou se měnit.

Reklama

Doporučované