Hlavní obsah

Praha chce posílit energetickou soběstačnost a snížit závislost na ruském plynu

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Developeři by mohli být v budoucnu povinni při výstavbě v Praze zajistit vytápění svých bytových a komerčních projektů bezemisními zdroji tepla na bázi obnovitelných zdrojů energie.

Článek

Povinnost by měla vycházet z klimatického plánu Prahy, který chce primátorův náměstek Petr Hlubuček (STAN) aktualizovat. Motivovat k přechodu na bezemisní zdroje tepla chce Praha i majitele už postavených objektů. Cílem Prahy je snížit závislost hlavního města na ruském plynu a posílit energetickou soběstačnost. Hlubuček to dnes řekl novinářům. Návrh bude projednávat městská rada a zastupitelstvo.

„Zvýšení energetické bezpečnosti důrazem na energetickou soběstačnost se ve světle počínání Ruska na Ukrajině stává pro nás absolutní politickou prioritou. Proto jsem zadal pracovní skupině pro klimatickou změnu, aby připravila aktualizaci klimatického plánu hlavního města Prahy,“ uvedl Hlubuček.

Aktualizaci klimatického plánu Prahy do roku 2030 chce Hlubuček předložit městské radě v červnu a v témže měsíci i zastupitelstvu. Mezi připravovanými opatřeními je požadavek na úpravu vytápění v nových developerských projektech. Majitele stávajících staveb, které využívají plynový zdroj tepla, chce město podle Hlubučka motivovat dotacemi k přechodu na jiný zdroj.

Nyní se v Praze zemní plyn využívá primárně pro vytápění. Plyn v Praze využívá asi 180 000 domácností a dále desítky tisíc firem a institucí. Hlavní město podle Hlubučka spotřebovává pro vytápění budov jednu desetinu celkové spotřeby plynu v Česku.

Vlastní zdroje plynu, které mají zvýšit energetickou soběstačnost Prahy, má zajistit výrobna biometanu. Vzniknout by měla i bioplynová stanice na zpracování vytříděné biosložky komunálního odpadu. Ta by mohla být do provozu uvedena okolo roku 2025.

Nutnost zbavit se závislosti na ruských fosilních palivech, uvedl v úterý na twitteru premiér Petr Fiala (ODS). Reagoval tak na oznámení polské plynárenské společnosti PGNiG, že ruský Gazprom zastaví dodávky plynovodem Jamal. Kromě Polska dnes Gazprom zastavil dodávky plynu do Bulharska.

Ruský prezident Vladimir Putin požaduje, aby firmy země, které podle označení Ruska nejsou přátelské, platily za odběr plynu v rublech. První platby za dodávky plynu podle Putinova dekretu se očekávají v květnu.

V Česku je největším provozovatelem podzemních zásobníků plynu společnost RWE Gas Storage. Provozuje šest zásobníků s provozním objemem asi 2,7 miliardy metrů krychlových. Dalším provozovatelem podzemních zásobníku plynu je firma MND Gas Storage, která vlastní a provozuje dvě skladovací struktury. Zásobu plynu má ČR přibližně na měsíc, a to v závislosti na počasí.

Reklama

Doporučované