Hlavní obsah

Praha chce snížit závislost města na ruském plynu, nebude dotovat plynové kotle

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Vedení pražského magistrátu chce snížit závislost města na dodávkách ruského plynu kvůli současné geopolitické situaci i nárůstu cen energií. V městských stavbách mají ubývat plynové kotle, přibudou ale obnovitelné zdroje energie.

Článek

Město by rádo, aby podobně postupovali také soukromí vlastníci, motivuje je k tomu dotacemi. Snahu odstřihnout se od ruského plynu už v letos v březnu na jednání městského zastupitelstva deklaroval náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN), který řekl, že město například přestane poskytovat dotace na pořízení plynových kotlů a zároveň bude pracovat na budování vlastních zdrojů a úsporách.

Při snižování závislosti na ruském plynu chce vedení metropole motivovat investory nové výstavby, aby dali přednost bezemisním zdrojům tepla na bázi obnovitelných zdrojů energie.

U stávajících staveb využívajících plynový zdroj tepla, vlastníky město podle dokumentu motivuje k přechodu na jiný zdroj dotacemi ze svého programu Čistá energie Praha. Ten je určen pro bytové a rodinné domy a rovněž byty. V současné době úřad aktualizuje podmínky programu.

Praha rovněž ukončí investiční podporu instalace kotlů na zemní plyn a převede ji na podporu obnovitelných zdrojů. Podporována bude nadále výměna zdrojů energie na pevná paliva za tepelná čerpadla. Magistrát rovněž podpoří rekonstrukci a výměnu plynového vytápění za alternativní zdroje.

Prvním krokem je podle dokumentu zahájení přípravy výstavby Energocentra využívajícího odpadní vody z Ústřední čistírny odpadních vod (ÚČOV) v Bubenči. V první fázi budou využívána velkokapacitní tepelná čerpadla, která budou získávat tepelnou energii pro dodávku do Dejvic a Veleslavína a v druhé etapě do Holešovice a pro celé rozvojové území Bubnů-Zátor na Praze 7.

Česká republika dováží z Ruska většinu plynu. Ruský plyn proudí v posledních letech do Česka hlavně plynovodem Gazela, který navazuje na plynovod OPAL, jimž je přes Německo dopravován do republiky plyn z plynovodu Nord Stream, který je položen na dně Baltského moře.

Reklama

Doporučované