Hlavní obsah

Praha má vytipovány pozemky vhodné pro stavbu takzvaného spolkového bydlení

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Pražský magistrát má vytipováno několik pozemků, které jsou vhodné pro výstavbu tzv. spolkového bydlení. Parcely jsou na území Prahy 4, 8, 9 a Lipenců. Mohlo by na nich vzniknout 163 bytů.

Článek

Byty mají být například pro lidi, kteří nepatří mezi sociálně slabé, ale nemají možnost získat vlastní bydlení, nebo pro důležité profese jako jsou učitelé, hasiči či policisté. „Pozemky splňují požadavky, které jsme si dali pro pilotní projekty spolkového bydlení,“ řekl předseda výboru Pavel Zelenka (Praha Sobě). Magistrát podle něj nyní čekají jednání s městskými částmi. „Rádi bychom domluvili rámec spolupráce na těchto projektech. Paralelně probíhá příprava materiálů, aby bylo možné vysoutěžit partnery, kteří developement provedou,“ dodal.

U všech pozemků Pražská developerská společnost (PDS) provedla geodetické zaměření, dendrologický průzkum nebo geologickou rešerši. Vytvořeny byly studie možné bytové výstavby a zastavitelnosti pozemků. Vyjádření získala PDS také od firem, jejichž inženýrské sítě vedou přes vytipované pozemky.

Největší se nachází v ulici U Plynárny v Praze 4-Michli a má rozlohu 11.319 metrů čtverečních. Podle prezentace PSD, kterou představila na jednání výboru, by zde mohly být zhruba čtyři desítky bytů. Pozemek je ale v prudkém svahu, je neudržovaný a špatně přístupný. Podle ředitele Petra Urbánka bude třeba dodělat některá jeho zaměření.

V Michli se nachází také druhý pozemek, a sice v Ohradní ulici. Zde se musí město vypořádat s obdobnými problémy jako u druhého michelského projektu. Navíc tu vedou některé inženýrské sítě, které by mohly zkomplikovat vybudování základů domu.

Rozsáhlý projekt by bylo možné uskutečnit v Praze 8 v Budínově ulici. Na pozemku o rozloze 2324 metrů čtverečních by mohl být dům s 69 byty a hrubou podlažní plochou 6850 metrů čtverečních. Území je ale zatíženo stavební uzávěrou pro stavbu vnitřního silničního okruhu. PSD již podala na magistrát žádost o její zrušení. „Zdá se, že tam byla z důvodu historického řešení, které bude překonáno,“ řekl Urbánek.

V deváté městské části se nabízí pozemek ve Vysočanské ulici. „Považujeme to za pozemek poměrně vhodný pro záměr spolkového bydlení,“ řekl Urbánek. Parcela má rozlohu 3246 metrů čtverečních a dům by mohl mít 16 bytů. Posledním zvažovaným místem je pozemek v Lipencích, který nabízí prostor pro pět bytů. Na pozemku jsou stavby, které by předtím bylo nutné zbourat.

Podpora družstevního i spolkového bydlení počítá s tím, že by město poskytlo svůj pozemek pro stavbu bytového domu prostřednictvím takzvaného práva stavby až na 99 let. Na tom by poté stavěla buď družstva založená magistrátem spolu se soukromým partnerem, nebo zvláštní občanské spolky, inspirované německými tzv. baugruppe. Pozemek v obou případech subjekty od magistrátu koupí až po splacení samotného domu.

Reklama

Doporučované