Hlavní obsah

Pražanům se dnes zpřístupnilo rozšířené nástupiště zastávky tramvaje Biskupcova

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Pražanům se dnes zpřístupnilo rozšířené nástupiště tramvajové zastávky Biskupcova ve směru na Želivského. Nástupní ostrůvek nyní měří 3,15 metru z původních 1,75 metru. Cílem je zvýšit bezpečnost cestujících.

Článek

Nově rozšířenou zastávku dnes novinářům představili zástupci magistrátu a Prahy 3. Již v létě pražský dopravní podnik (DPP) rozšířil nástupiště v opačném směru.

„Cestující si zaslouží mít dostatečný prostor při nástupu a výstupu z tramvají,“ uvedl již dříve na sociálních sítích náměstek pražského primátora pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti). Podle něj se jednalo o jedno z nejnebezpečnějších míst pro chodce v celé Praze. „Připomínám, že jen za posledních 10 let se tu stalo na 70 nehod. Mnohé z nich pak skončily těžkými úrazy chodců,“ řekl.

Stejně jako v případě rozšíření v opačném směru se jedná o dočasné řešení, které bylo možné uskutečnit rychle. „Rozšíření tramvajového ostrůvku není provedeno stavbou, ale montovanou konstrukcí položenou na stávající povrch vozovky,“ uvedl dnes na facebooku místostarosta Prahy 3 Ondřej Rut (Zelení). „Ten metr čtyřicet má pro cestující MHD obrovský význam. Mačkání na přeplněném ostrůvku je konec,“ sdělil.

Vozovka se tím zúžila do jednoho jízdního pruhu. Podle Ruta tak došlo k vyřešení jednoho z nejvíc nehodových míst v Praze, protože chodci nyní nebudou přecházet přes dva jízdní pruhy. Přechod přes dva jízdní pruhy u Biskupcovy ulice byl nahrazen místem pro přecházení přes jeden jízdní pruh.

„Tohle místo s nesignalizovaným přechodem přes dva jízdní pruhy vykazovalo dlouhodobě nejvyšší počet nehod s chodci v měřítku celé Prahy. Zastávka samotná svou šířkou zároveň absolutně nestačila frekvenci cestujících,“ uvedl již dříve Rut. O zvýšení bezpečnosti v zastávce Biskupcova stála Praha 3 zejména proto, že ráno tudy do místní školy chodí velké množství dětí.

Práce DPP dokončil podle vedoucího Odboru komunikace Daniela Šabíka už na konci listopadu, v místě však dělal jiný subjekt ještě opravu potrubí, a tak byl až nyní obnoven průjezd pro automobily.

Reklama

Doporučované