Hlavní obsah

Radnice v Praze si mohou nechat dotace 2,81 miliardy Kč, které nestihly utratit

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Radnice městských částí si ponechají magistrátní dotace z uplynulých dvou let, které nestihly utratit. Jde o nevyužité prostředky v celkové výši asi 2,81 miliardy, což je ale meziročně méně. Většinu peněz tvoří investiční dotace.

Článek

Podle magistrátních pravidel musí radnice peníze využít v roce, na který je dostanou. Přesun do rozpočtu na další rok jim pak musí schválit hlavní město. Převedení peněz musí ještě schválit pražští zastupitelé.

„Naší prioritou je nadále silná podpora investic na straně městských částí. Proto jim Praha ponechá přidělené finance do dalšího roku. Zároveň se nám podařilo díky přijatým opatřením, především důsledným kontrolám stavební připravenosti, zastavit a dokonce mírně snížit objem nečerpaných finančních prostředků, kterého jsme byli svědky v minulých letech,“ řekl náměstek primátora Pavel Vyhnánek (Praha Sobě).

Za loňský rok si budou moci radnice ponechat v součtu zhruba 1,24 miliardy korun. Z toho neinvestiční dotace tvoří asi 37,6 milionu korun a zbytek jsou investiční dotace. Nejvíc peněz zůstane radnici Prahy 14, a to asi 191 milionů Kč, z nichž přes 181 milionů korun jsou peníze na rekonstrukci a nástavbu domova pro seniory v Bojčenkově ulici. Praha 10 si bude moci nechat 94,6 milionu Kč, které využije na projekty ve školství či opravu parku.

Z roku 2020 městským částem zůstane celkem 1,57 miliardy korun. Také v tomto případě tvoří většinu investiční dotace, a to necelých 1,51 miliardy Kč. Z tohoto roku zůstane nejvíc peněz z dotací Praze 12, a sice zhruba 147,4 milionu Kč. Peníze půjdou do škol, bydlení nebo oprav veřejných prostranství. Přes stovku milionů si pak budou moci nechat rovněž radnice Prahy 10, 17, 22 a Kolovrat, kde chtějí největší část využít na stavbu dostupného bydlení.

Město rovněž ponechá celkem 118,7 milionu korun radnicím Prahy 17 a 22, které jim byly poskytnuty na podporu řešení bezdomovectví. Řepy mají peníze na rozšíření terénního programu pro lidi bez domova a Praha 22 na resocializaci a adaptaci osob lidí bez domova.

Radnice dostávají každoročně z rozpočtu hlavního města také peníze na svůj chod. Pro letošní rok to bude dohromady 5,14 miliardy korun, což je o 122,6 milionu korun meziročně více. Větší část peněz si mezi sebou rozdělí větší městské části označené čísly jedna až 22. Magistrát v průběhu každého roku potom mezi radnice rozděluje také peníze ze své rezervy. Letos je již schváleno přidělení 500 milionů korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované