Hlavní obsah

Řidiči přijíždějící do Prahy mohou zaparkovat na Černém Mostě

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Řidiči přijíždějící do Prahy mohou ode dneška zaparkovat na novém záchytném parkovišti P+R na Černém Mostě v Chlumecké ulici. Parkovací dům má 886 parkovacích stání, z nichž část je pro elektromobily nebo vozy poháněné LPG.

Článek

Dům dnes slavnostně otevřeli primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a jeho náměstek Adam Scheinherr (Praha Sobě) a místostarosta Prahy 14 Petr Hukal (Piráti). Řidiči na Černém Mostě zaplatí za den 50 korun a 100 korun za noc. Stavba vyšla na asi půl miliardy korun a město získalo asi polovinu peněz z evropských fondů. Další záchytná parkoviště vzniknou mj. v Hostivaři, v Nových Butovicích nebo na Zličíně bude parkovací dům.

„Parkovací dům nabízí místa pro auta, která by jinak musela jet do centra. Parkoviště je jen pár minut chůze od konečné stanice metra Černý Most. Plošná a P+R parkoviště jsou v rámci městské infrastruktury důležité dopravní stavby,“ řekl Scheinherr.

V Chlumecké bylo původně běžné parkoviště s asi 300 místy. Na jeho ploše nyní stojí parkovací dům. Z celkového počtu je 89 míst určeno pro parkování aut na plyn. Dalších 22 míst je vyčleněno pro handicapované a 18 místo pro rodiče s dětmi, což jsou speciální širší místa. Osm míst bude sloužit pro nabíjení elektromobilů. V domě je i 28 míst pro motocykly a uzamykatelné místo, kam si mohou cyklisté uložit svůj bicykl.

Radnice Prahy 14 si od zprovoznění parkovacího domu slibuje úbytek aut přespolních řidičů ve svých ulicích. „Praha 14 nemá zřízeny zóny placeného stání, takže v našich ulicích není žádná regulace, která by byla funkční,“ řekl Hukal. Problémy má radnice zejména v ulicích v blízkosti stanic metra, a to v docházkové vzdálenosti 300 nebo 400 metrů. Na Praze 14 vzniklo v nedávné době dalších 101 míst na Chlumecké, kde byl zrušen nevyužívaný odstavný pruh, ve kterém řidiči již neoprávněně parkovali. Další dvě desítky míst vznikly u tramvajové smyčky na Lehovci.

Nové parkoviště P+R město buduje u železniční zastávky Praha-Hostivař, kde bude 78 stání. Další bude na Opatově na Jižním Městě, kde město nyní finalizuje projekt stavby. Další parkovací dům vznikne na Zličíně a na Dědině v Praze 6, který ale bude sloužit pouze pro rezidenty.

Na území Prahy je asi dvacítka záchytných parkovišť a provozuje je městská firma Technická správa komunikací (TSK). Vedení města od srpna 2021 zvedlo cenu stání na většině záchytných parkovišť. Na čtyřech budou lidé za denní stání platit 100 korun a na devíti 50 korun. Zbylých sedm, která nejsou hlídaná, jsou na 12 hodin zdarma. Dosud řidiči na všech parkovištích kromě jednoho za den zaplatili 20 korun.

Reklama

Doporučované