Hlavní obsah

Spolu: Praha by měla podat trestní oznámení kvůli prodeji pozemků v Lysolajích

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Pražská koalice Spolu chce, aby zastupitelstvo na zářijovém zasedání pověřilo radní Hanu Kordovou Marvanovou (za STAN) sepsat a podat trestní oznámení v souvislosti s údajně nevýhodným prodejem pozemků v Lysolajích v roce 2017.

Článek

Pozemky podle jejich vyjádření mohly být prodány pod cenou a městu mohla vzniknout škoda až 100 milionů korun. Prodej prosadil někdejší náměstek primátora a starosta Lysolají Petr Hlubuček (STAN), který je nyní ve vazbě kvůli kauze dopravního podniku.

Svoboda novinářům řekl, že na posledním zasedání zastupitelů v tomto volebním období bude chtít Spolu položit současnému vedení několik dotazů týkajících se prodeje pozemků. Zároveň bude prosazovat, aby Marvanová byla pověřena podáním trestního oznámení. Vytvořit má také podnět pro magistrátní kontrolní výbor.

Marvanová řekla, že trestní oznámení jako zastupitelka a občanka zatím nechystá. „Podané občanem nemá takovou váhu, jako když jej podá subjekt, který je poškozen, v tomto případě město. Podle nás přišlo o peníze velkého rozsahu. Proto by hlavní město mělo podat trestní oznámení. Já se toho ráda zhostím, pokud k tomu budu zastupiteli zmocněna,“ řekla Marvanová.

Zástupci Spolu řekli, že podezřelý prodej pozemků v Lysolajích sahá až do roku 2012, kdy Hlubuček jako starosta inicioval, aby byl městský pozemek o rozloze 55.000 metrů čtverečních svěřen do správy radnice. To se stalo o dva roky později, ale za přísných podmínek, kdy mimo jiné nesměl být prodán.

Původní podmínky byly podle Spolu poté změněny. Hlubuček navíc údajně představil jiného strategického partnera pro výstavbu sociálních a dalších bytů, než který pak při prodeji pozemku vystupoval jako vlastník okolních parcel, což mu zajistilo exkluzivitu při koupi. Prodej podle Marvanové a Svobody před několika lety podpořili někteří zástupci Pirátů a Prahy Sobě.

Zatímco letos Marvanová kandiduje za Spolu, před čtyřmi lety se stala zastupitelkou a radní za Spojené síly pro Prahu (TOP 09, STAN a KDU-ČSL), kdy byla nominantkou STAN. Se svými stále ještě koaličními partnery Piráty a Prahou Sobě o nových zjištěních zatím nemluvila, protože to jsou zjištění velmi čerstvá. O podezřelém nakládání s jinými pozemky ale vždy kolegy informovala, řekla. „Poukazuji na to čtyři roky, bohužel jsem ale nebyla nikdy vyslyšena. zneklidňuje mě, že se tyto kauzy neprověřují,“ dodala.

Na konci roku 2021 podali kvůli pozemku v Lysolajích trestní oznámení na neznámého pachatele pražští Piráti. Nechali si udělat posudek, podle kterého hodnota byla 6717 Kč za metr čtvereční, avšak prodán byl za 2499 Kč za metr čtvereční. Letos v červnu pražští zastupitelé rozhodli, že magistrát prodej prověří.

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu kvůli hospodaření v pražském dopravním podniku obvinili více než desítku lidí, vedle Hlubučka také podnikatele Michala Redla, bývalého člena představenstva DPP Mateje Augustína a další členy vedení podniku, který jako největší městská firma v Česku provozuje MHD.

Reklama

Doporučované