Hlavní obsah

Švédský ateliér představí v Praze jednu z nejvyšších dřevěných staveb na světě

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Tvorbu švédského architektonického ateliéru White Arkitekter, který se věnuje udržitelné architektuře, představí od pátku Galerie Jaroslava Fragnera v centru Prahy.

Článek

Výstava se jmenuje A Heart of Wood (Srdce ze dřeva), protože dřevo toto studio využívá jako významný obnovitelný materiál. Je autorem jedné nejvyšších dřevěných výškových staveb na světě, kulturního centra ve městě Skellefteå v severním Švédsku. Výstava potrvá do 13. března.

Ateliér White Arkitekter se systematicky věnuje ekologicky a sociálně udržitelné architektuře, jako jeden z prvních se přihlásil k výzvě navrhovat a realizovat do konce dekády uhlíkově neutrální stavby. Soutěž na Sara Kulturhus, zmíněné kulturní centrum, vyhrál ateliér v roce 2016. Stavba vznikla ve středu města a spojuje v sobě řadu funkcí - divadlo, muzeum i galerii, veřejnou knihovnu, konferenční centrum a hotel. Budova je postavena především ze dřeva z místních lesů. Má v sobě solární panely a další účinné energetické systémy.

„Naše budova je uhlíkově negativní. Část je řízena umělou inteligencí, která sleduje a vyhodnocuje, jak je budova využívána, a podle toho v průběhu času optimalizuje spotřebu energie,“ uvedli architekti Robert Schmitz a Oscar Norelius.

Výstava nabízí nejen pohled do inovativního stavebního procesu, ale představuje také mnoho podob využití této gigantické dřevostavby včetně společenských a kulturních budov. Architekti chtěli hlavně poukázat na možnosti použití dřeva jako konstrukčního materiálu pro složité výškové budovy v rámci udržitelné výstavby. Architektonický návrh umožnil, aby nosná konstrukce vznikla bez betonu, což výrazně urychlilo výstavbu a zásadně snížilo uhlíkovou stopu. Prosklené fasády jsou vybaveny vertikálními dřevěnými rošty, které chrání před nízko stojícím sluncem. Výšková část má dvouplášťovou skleněnou fasádu s mobilním stíněním proti slunci, která se přizpůsobuje extrémním sezónním výkyvům denního světla.

Město Skellefteå, které se nachází těsně pod polárním kruhem, má dlouhou tradici dřevostaveb, což bylo hlavní inspirací pro vítězný návrh mezinárodní soutěže na Sara Kulturhus.

Atelier White Arkitekter, který vznikl v roce 1951, dnes patří mezi přední skandinávské architektonické kanceláře a zaměstnává 800 lidí v pobočkách ve Švédsku, Norsku, Velké Británii, Německu, Kanadě a východní Africe.

Reklama

Související témata:

Doporučované