Hlavní obsah

Technologie hlavního města plánují hospodařit se ziskem 10,1 milionu korun

Foto: Pixabay.com/Arcaion

Ilustrační foto.

Reklama

Pražská městská firma Technologie hlavního města (THMP) plánuje v letošním roce hospodařit se ziskem zhruba 10,09 milionu korun před zdaněním, což je meziročně více.

Článek

Výnosy z hlavní činnosti pak mají dosáhnout téměř 1,09 miliardy korun. Vyplývá to z dokumentu, který schválili pražští radní. THMP založilo město v roce 2017 a má na starosti především veřejné osvětlení.

„V obchodně-finančním plánu dochází k významnému zvýšení výnosu společnosti. Je to dáno zejména dvěma faktory. Prvním je nejen výnos, ale i náklad společnosti spjatý s pořizováním nového městského mobiliáře, druhým je nárůst spojený s dlouhodobým záměrem města ve spolupráce městských společností,“ uvedl pražský radní Jan Chabr (TOP 09).

THMP bude například pro Technickou správu komunikací (TSK) budovat a zajišťovat správu tzv. telematických zařízení, tedy mj. infotabulí pro řidiče v ulicích města, a dalších prvků řízení dopravy. „Je logické, že pokud některá z městských společností umí nějakou službu, má ji jiná městská společnost využívat,“ dodal Chabr.

Výnosy z hlavní činnosti mají být 1,085 miliardy. Z toho největší položku tvoří výnosy z městského mobiliáře, a to přes 450 milionů Kč. Druhou nejvyšší položku, necelých 431 milionů korun, jsou výnosy z provozu veřejného osvětlení, kde je nejvyšší nárůst plánovaný u výnosů z obnovy, modernizace a výstavby veřejného osvětlení. Peníze THMP získá také z výnosů kamerových systémů, dopravy a ostatních služeb.

Přímé náklady na hlavní činnost jsou naplánované na necelých 734,2 milionu Kč, osobní náklady na 247,66 milionu korun a režijní náklady budou 64,51 milionu Kč. Firma musí ještě počítat s ostatními provozními výnosy a náklady, jako jsou daně nebo odpisy dlouhodobého majetku.

THMP město založilo v roce 2017 transformací z TCP Vinohrady a od 1. června 2018 se stará o veřejné osvětlení. V Praze je asi 135.000 lamp. Základní kapitál je 200 milionů korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované