Hlavní obsah

V Praze dnes ve Vltavě soutěžilo přes 230 otužilců

Foto: David Neff

Ilustrační foto.

Reklama

Přes 230 plavců se dnes v Praze po poledni zúčastnilo otužilecké soutěže Branické ledy.

Článek

Účastníci 19. ročníku, který se konal po dvouleté přestávce způsobené pandemií koronaviru, se vydali ve vodě o teplotě 3,8 stupně Celsia na trasy dlouhé od 100 do 1 000 metrů. Nejstarším byl mezi plavci téměř 82letý Bohumil Pácl, nejmladším ani ne 13letý Vít Marcel Škarohlíd.

Vítězem v hlavní kategorii se stal Jiří Polanský, který zvládl kilometr za deset minut a 41 vteřin, mezi ženami slavila vítězství Renata Nováková. Nejdelší trasu uplavala za 12 minut a dvě vteřiny. Mezi účastníky byli vedle českých plavců i otužilci ze zahraničí, přičemž závodů se zúčastnili i někteří přemožitelé kanálu La Manche.

Ředitel soutěže Tomáš Prokop po skončení akce označil letošní ročník za jednoznačně úspěšný. „Jsem velice rád, že jsme to zvládli navzdory pandemii,“ řekl Prokop a připomněl, že vloni museli organizátoři kvůli koronaviru akci zrušit. Prokop si pochvaloval i teplotu vody, která měla kolem 3,8 stupně Celsia.

Otužilci začínali v pražských Hodkovičkách, závěr akce byl u Branické louky. Zimní plavci si mohli vybrat mezi trasami dlouhými 100, 250, 500, 750 a 1000 metrů. Plavce ve vodě doprovázely záchranářské čluny a v cíli byla přistavena sanitka pro případ, že by se některý z otužilců dostal do potíží. Závody sledovalo na březích Vltavy kolem 200 diváků.

Soutěž Branické ledy se letos už podesáté konala také jako Memoriál Ladislava Nicka na počest otužileckého nestora, který se před jedenácti lety soutěže zúčastnil jako svého posledního zimního plavání téměř v 98 letech. Dnes po skončení plavání dostal putovní pohár memoriálu nejstarší plavec akce, kterým byl skoro 82letý Bohumil Pácl z Prostějova.

Otužilecké plavání má v Česku dlouhou tradici. Nejznámější akcí je Memoriál Alfreda Nikodéma, který se plave v Praze o druhém svátku vánočním. Podobné akce se na přelomu roku konají i v dalších městech.

Reklama

Související témata:

Doporučované