Hlavní obsah

V Praze dnes začíná akce Živé kino. Láká na nové české dokumenty

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

V sídle FAMU v pražském Lažanském paláci dnes začíná akce Živé kino Praha, která do 30. srpna uvede na různých místech v metropoli novinky českého dokumentu.

Článek

Přehlídku otevře dokument Generace A: Ať si každej dělá, co chce režiséra Kryštofa Zvolánka, portrétní snímek o tvorbě a životě Jakuba Stracha alias dýdžeje NobodyListen. Všechny snímky se dočkají premiéry na 26. ročníku festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava, který se letos uskuteční 25. až 30. října.

„Rapová a elektronická hudba je rychlejší a svobodnější médium než film. Do českého šoubyznysu přinesla autenticitu, drzost, a postupně se stala generačním mainstreamem. I když hlavní motto rapu je vydělávat peníze, ve výsledku dýdžejové a rapeři nabízejí širokému publiku obsáhlejší zprávu o současném stavu společnosti, než se daří dokumentaristům a filmařům,“ uvedl ke svému dokumentu režisér Zvolánek.

Téma rasismu otevře snímek Pongo Calling režiséra Tomáše Kratochvíla. Jde o filmový portrét Štefana Pongy, mimo jiné zakladatele Československé romské unie. Živé kino nabídne také meditativní dokument režiséra Petra Michala Je nalezena tím, koho hledá, který sleduje život překladatelky Anny Kareninové. Film se do velké míry zabývá jejím vztahem s již zesnulým manželem básníkem Petrem Kabešem a samotou, s níž se překladatelka musela vyrovnat.

Ani letos nebude v rámci akce Živé kino chybět přehlídka My Street Films, která představí výběr krátkých dokumentů od začínajících nebo amatérských filmařů a filmařek. Tentokrát promítne filmy z letní dokumentární soutěže Voda je živel. Souběžně s Živým kinem Praha se akce koná také v Jihlavě, kde program nabízí výrazné snímky loňského ročníku festivalu Ji.hlava. Více informací je na https://www.ji-hlava.cz/zive-kino-praha.

Reklama

Doporučované