Hlavní obsah

V pražském kině Světozor dnes začíná 19. ročník Festivalu indického filmu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

V pražském kině Světozor dnes začíná 19. ročník Festivalu indického filmu. Atmosféru Indie bude po dobu konání festivalu doprovázet například indické občerstvení.

Článek

V pátek 14. října se pak uskuteční tradiční Bollywood party ve Futurum Music Clubu. Festival potrvá do 15. října. Filmy promítnou pořadatelé s anglickými a českými titulky.

Festival indického filmu odpoledne otevře thriller s názvem Y. Režisérská prvotina Ajita Wadikara popisuje zakázané, ale v Indii rozšířené provádění selektivních interrupcí na základě pohlaví plodu. Některé páry jsou totiž ochotné akceptovat pouze mužského potomka, neboť v systému tradičních společenských norem představují dcery větší finanční zátěž. Večerní program nabídne cenami ověnčený dokument Urf vyprávějící o třech dvojnících nejznámějších bollywoodských filmových hvězd.

Diváci se v dalších dnech mohou těšit na romantické komedie s genderovým podtextem (Romance v rytmu zumby, Hodně štěstí!), lyrický příběh o venkovském kině a malém klukovi, který zahoří láskou k pohyblivým obrázkům (Poslední filmové představení), životopisné drama o nejslavnější prostitutce (Gangubai Kathiawadi), rodinné drama z Kéraly o manželce, která už nechce být pouhou služkou (Skvělá indická kuchyně) nebo remake Forresta Gumpa s Aamirem Khanem v hlavní roli (Laal Singh Chaddha).

„Když jsme před devatenácti lety poprvé promítli pět bollywoodských filmů českému publiku, tím tehdy nejpopulárnějším žánrem byly takzvané masala movies,“ uvedl Radim Špaček, režisér a umělecký ředitel festivalu. „Někomu to možná připadalo jako dort od pejska a kočičky, ale zároveň byly ty filmy neuvěřitelně pestré a nepodobaly se ničemu jinému po celém světě. Po téměř dvou dekádách se změnil samotný Bollywood, změnil se i způsob, jakým se k nám filmy dostávají a jak je vnímáme. Dalo by se říct, že se oklikou vracíme k principu masaly - nabídka našeho současného festivalu je rozmanitá, jako kdysi bývávaly ty nejúspěšnější bijáky,“ dodal.

Během existence festivalu se v programu napevno usadily i filmy jiných žánrů a regionů – například dokumenty, experimentální, artové, queer, sociálně kritické, bengálské, tamilské, nepálské nebo pákistánské.

Označení Bollywood se vžilo pro indickou komerční filmovou produkci, která vzniká v bombajských filmových studiích. Klasickými bollywoodskými filmy byly mnohahodinové snímky se zpěvy a tanci a tamními hvězdami zbožňovanými indickými diváky. Více informací se nachází na stránkách festivalu.

Reklama

Doporučované