Hlavní obsah

Vědci z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy získali prestižní grant

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

31. 3. 11:55

Vývoj pokročilého elektronového mikroskopu i nových materiálů podpoří prestižní startovací grant Evropské výzkumné rady (ERC), který získali Martin Kozák a Timotheus Verhagen z Univerzity Karlovy (UK) v Praze.

Článek

Oba vědci pracují na Matematicko-fyzikální fakultě. Zatímco Vergahen chce vyvinout nový vrstvený materiál, takzvaný 2D-sendvič, cílem Kozákova projektu má být elektronový mikroskop schopný pořizovat ultrarychlá videa. Zástupci univerzity o tom informovali na webu.

„Pokud se vše povede, tak na konci projektu budeme mít elektronový mikroskop, který dokáže zobrazovat studované materiály s vysokým prostorovým a časový rozlišením – zjednodušeně řečeno, natáčet videa, jak se v látkách pohybují elektrony v čase, což dosud nebylo možné,“ sdělil Kozák. Na svůj projekt dostal grant přesahující 45 milionů korun.

Současné elektronové mikroskopy poskytují jen statické obrázky a vědci tak nemohou pozorovat, jak se vzorky vyvíjí v čase. Elektrony se podle vědců v mikroskopech chovají jako vlny, které je možné ovládnout elektrickými a magnetickými poli, ale manipulace má zatím mnoho limitů. Kozákova skupina chce ovládat tyto vlny pomocí tvarovaných světelných vln ve vakuu, což má umožnit sledování dynamických procesů s vysokým rozlišením v řádech nanometrů a femtosekund. Mikroskop pak může posloužit k výzkumu nových materiálů pro rychlejší elektronická zařízení a přenos informací. Kozák působí na katedře chemické fyziky a optiky.

Výzkumem nových materiálů se zabývá nizozemský fyzik Timotheus Verhagen z Fyzikálního ústavu UK. Jeho projekt, na který získal téměř 50 milionů korun, cílí na vývoj vrstveného materiálu s unikátními vlastnostmi, takzvaný 2D-sendvič.

„Když vezmu dva plátky chleba a mezi ně vložím plátek sýra, tak nebudou držet u sebe, pokud ale jako náplň použijeme v Americe oblíbené arašídové máslo a džem, spojí se. Díky tomu, že se spojí, vytvoříte novou jednotku – sendvič, která má jiné vlastnosti nežli původní plátky samotného chleba,“ popsal Verhagen princip těchto materiálů. S kolegy chce tyto materiály vyrábět pomocí speciálního přístroje nanášením velmi tenkých vrstev různých materiálů. Pokud různé druhy materiálů vhodně zkombinují a spojí, mohou být výsledkem komplexní materiály přinášející nové možnosti, tvrdí.

Sdílejte článek

Reklama

Doporučované