Hlavní obsah

Vzpomínkový pochod za Havla ‚Srdce na Hrad‘ prošel z Hradčan do Lucerny

Foto: Tomáš Hocke, starosta Turnova

Ilustrační foto.

Reklama

Průvod několika desítek lidí prošel v sobotu Prahou při akci nazvané Srdce na Hrad pořádané k 10. výročí úmrtí bývalého prezidenta Václava Havla. Účastníci nesli velký symbol srdce, který je s Havlem spojován.

Článek

Symbol srdce zdobil Hrad v posledních dnech Havlova prezidentování, proto jej účastníci nesli z Hradčanského náměstí do Lucerny. Pochod vyrazil po 18:00 z Hradčanského náměstí, jeho účastníci dorazili do Lucerny kolem 19:00. Večer se v Lucerna Music Baru uskuteční velký vzpomínkový koncert.

„Letos jsme se domluvili s kolegy výjimečně jinak. Symbolicky je Lucerna pro Havla samozřejmě centrální,“ uvedl jednatel umělecké, produkční a reklamní agentury NetwIN Productions Robin Suchánek, který projekt Deset let bez V. H. spoluorganizuje.

Lidé nesli například nafukovací balonek ve tvaru srdce, vlajku Evropské unie nebo srdíčka nakreslená na tmavém podkladu. Na dřevěném srdci, které přenášejí do Lucerny, je vypálený nápis Srdce na Hrad Havel navždy.

Před odchodem se účastníci fotografovali s prsty do V na znamení vítězství a zazpívali první sloku české hymny. Dřevěné srdce z pochodu Srdce na Hrad skončí na pódiu Lucerna Music Baru, kde se večer uskuteční vzpomínkový koncert. Účastní se ho třeba Ivan Hlas Trio, Jiří Dědeček, Už jsme doma, Beata Hlavenková, Michal Hrůza s kapelou, Jaroslav Hutka, Varhan Orchestrovič Bauer a další. Akce je živě přenášená mimo jiné na Youtube kanálu https://www.youtube.com/NetwINProduction.

Václav Havel, který by se letos dožil 85 let, zemřel 18. prosince 2011. Dramatik a někdejší disident patřil mezi klíčové aktéry zániku komunistického režimu v roce 1989. Byl devátým a zároveň posledním prezidentem Československa a po jeho rozdělení prvním českým prezidentem. Podle zákona 94/2012 Sb. se Václav Havel zasloužil o svobodu a demokracii.

Jeho památku si dnes připomínají lidé po celé zemi. Například v Sokolově je k dispozici pietní místo před vstupem do Městského domu kultury, kde mohou lidé uctít Havlovu památku. Dům kultury je kvůli tomu nasvícený v barvách trikolory. Dnes dopoledne si pak u jeho chalupy na Hrádečku na Trutnovsku připomněly bývalého prezidenta desítky lidí, dorazily pěšky i auty. Květiny, hořící svíčky nebo symboly srdce oživily prostranství před Havlovou chalupou, kde před deseti lety zemřel.

Reklama

Související témata:

Doporučované